Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Покренута иницијатива: Седам захтева за заустављање урушавања образовног система у Србији

CC0 / Pixabay / Знак "Пази школа"
Знак Пази школа - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Друштво за српски језик и књижевност Србије покренуло је на свом сајту иницијативу за заустављање урушавања образовног система коју је до сада потписало више од 40.000 људи. Сматрају да је трагедија у школи "Владислав Рибникар" повезана са дугогодишњим промовисањем негативних вредности у друштву и урушавањем образовног система.
Њихови захтеви су: забрана ријалити и других програма који пропагирају насиље и неморал, чиме вређају достојанство човека и штетно утичу на формирање личности, забрану медијима да у било којој форми преносе експлицитне представе насиља и увредљиве садржаје, санкционисање свих који на друштвеним мрежама и у другим медијима користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама, као и појачање психолошко-педагошке подршке ученицима.
Међу захтевима је и смањење оптерећења наставника административним процедурама како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад, преиспитивање свих законских аката који отежавају правовремено и функционално изрицање васпитно-дисциплинских мера ученицима и подизање статуса и угледа просветног радника као темеља просвећеног и демократског друштва.
Друштво за српски језик и књижевност Србије позвало је сва стручна удружења која се баве образовањем и колеге које раде у просвети, да подрже ове захтеве.
Потписивање иницијативе трајаће од 5. до 10. маја у осам часова, након чега ће документ бити предат Министарству просвете и Народној скупштини.
Бранимир Несторовић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
Несторовић: Треба нам велики српски ресет – лек за болест савременог друштва је враћање себи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала