- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољопривредници из Молдавије траже хитну забрану увоза украјинског жита

© Sputnik / Илья НаймушинЖетва жита
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Молдавско удружење „Снага пољопривредника” захтева од Владе да ове недеље донесе одлуку о привременој забрани увоза украјинског жита.
„Молдавија већ недопустиво дуго одлаже примену мера за заштиту домаћих пољопривредних производа и тражи привремену забрану увоза пшенице, кукуруза, сунцокрета и уљане репице из Украјине”, истиче се у саопштењу удружења на друштвеним мрежама.
У супротном, удружење поручује да је врло извесно да ће цела земља ускоро бити захваћена протестима пољопривредника.
У саопштењу се такође инсистира да би пољопривредницима требало да буду додељене компензације за надокнаду губитака услед оштрог пада цена пољопривредних производа.

Пољопривредници истичу да њихов тежак положај „никако неће помоћи Украјини, већ ће само узроковати социјалне и политичке немире”, што ће утицати на значајно смањење нивоа подршке европском путу међу становништвом.

Европска комисија је претходно саопштила да је усвојила мере за увоз појединих врста жита из Украјине. Према подацима ЕК, мере су усмерене на отклањање логистичких потешкоћа, повезаних са овим производима у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој. Мере су ступиле на снагу 2. маја и трајаће до 5. јуна.
Молдавско удружење „Снага пољопривредника” је пре недељу дана захтевало од власти да се уведе аналогна забрана. Вицепремијер и министар пољопривреде Молдавије Владимир Боља обавестио је Кијев о плановима Кишињева да уведе забрану.
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Раздор већи од зрна: Нови велики знак европског нејединства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала