- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пашић о повратку у „Рибникар“: Настава није у првом плану, већ питања која деца постављају

© Sputnik / Лола ЂорђевићПуцњава у школи у Београду
Пуцњава у школи у Београду - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Помоћник министра просвете Милан Пашић изјавио је да је мишљење стручњака да ученици ОШ „Владислав Рибникар“ што пре треба да се врате школским активностима и у средину коју познају, али да настава није у првом плану већ питања која деца постављају. Истиче да ће настава почети у тренутку када процене стручни људи и када деца искажу потребу.
Пашић истиче да је после трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“ Министарство просвете организовало низ састанака и формирало тим који су поред Министарства просвете и Министарства здравља чинили и тим за психолошке и кризне интервенције у заједници, Уницеф, Филозофски факултет, Друштво психолога и сви релевантни стручњаци који могу да дају одговоре на сва питања.
„Тим је одржао неколико састанака, а формиран је и тим за кризне интервенције у школи који је имао задатак да заједно са другим тимом координира све активности у школи. У петак је одржан састанак и одмах у петак је пружена подршка запосленима. Ту су били психијатри, психотерапети и психолози“, истиче Пашић.
Мишљење стучњака је, рекао је Пашић, да после свих активности око сахрана и комеморације, деца што пре треба да се врате школским активностима и у средину коју познају.
„Тим је донео мишљење да данас крену, да се деца и родитељи заједно врате. Прва смена ће заједно са родитељима доћи у 8.00 часова у своју школу, сачекаће их наставници разредне наставе, отићи ће у двориште или у учионице, где ће бити родитељи и деца заједно и тај први контакт остварити, да се врате, да разговарају. Потом ће родитељи отићи, деца ће остати и биће реализоване активности“, објашњава Пашић.
Каже да су на седници наставничког већа наставници добили материјале и прошли обуку кроз приручник за кризне интервенције.
„У овом тренутку је најважније да се покаже емоција, да су они сви ту заједно, да заједно проживљавају тугу и бол која им се десила“, наглашава Пашић.
Наводи да ће у 10 часова доћи ученици друге смене млађих разреда, у 12 прва смена старијих разреда и у 14 друга смена старијих разреда. За сутра су планирани родитељски састанци, али још увек нема наставе.

Уважавају се сви приступи, свако дете има другачије емоције

Пашић каже да је много питања и изазова, али да стручњаци препоручују да се задржи нека врста рутине колико год је могуће, да деца добију сигурност.
„Веома је битно да родитељи, као и запослени у школама, слушају страхове деце“, каже Пашић и наглашава да фокус није на настави и на контролним и писменим задацима, већ на питањима која деца имају.
Истиче да ће настава почети у тренутку када процене стручни људи и када деца искажу потребу.
„Они ће у наредном периоду да реорганизују свој простор, да направе успомене на своје другаре“, каже Пашић за РТС.
Истиче да се уважавају сви приступи и да нико не инсистира на повратку у школу јер свако дете има другачије емоције.
Пашић наводи и да ће бити издвојено 7.000.000 евра за реконструкцију школе, а да у учионици у којој се трагедија догодила неће бити наставе, идеја је да постане нека врста меморијалног дела школе.
Каже да је „Владислав Рибникар“ изузетна школа и верује да ће јој и нове генерације првака пружити поверење.
Српска застава, играчке, цвеће и емотивне поруке на огради  школе „Владислав Рибникар“  - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
ДРУШТВО
Одложена комеморација настрадалима у ОШ Владислав Рибникар
ОШ Владислав Рибникар - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
ДРУШТВО
Ђаци после седам дана поново у школи „Владислав Рибникар“, уместо наставе - подршка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала