- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потписао: Укинут визни режим са Грузијом и забрана летова; Грузија поручила: Неприхватљиво

CC0 / Pixabay / Авион — илустрација
Авион — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин укинуо је визни режим са Грузијом, а одговарајући указ објављен је на интернет порталу правних информација.
Према указу, од 15. маја ове године, грађани Грузије могу да долазе и одлазе из Русије без виза на основу важећих докумената (грузијског пасоша, дипломатског пасоша, службеног пасоша, поморске књижице, путне исправе за повратак у Грузију), изузев грађана, који долазе у Русију ради обављања радних активности на период дужи од 90 дана у циљу привременог боравка на руској територији, укључујући ради школовања.
Поред тога, грузијским сарадницима Одељења за интересе Грузије при швајцарској амбасади у Русији и члановима њихових породица потребне су једнократне тромесечне визе. Истиче се да након акредитације, ти службеници и њихове породице могу да улазе у Русију и излазе без издавања виза током целог периода акредитације.
Другим указом руског лидера укида се забрана руским авиокомпанијама да лете у ту земљу и продају туристичке аранжмане.

Тбилиси: Још једна провокација

Председник Грузије Саломе Зурабишвили сматра да је укидање визног режима које је одобрио руски лидер неприхватљиво.

„Још једна руска провокација! Обнављање директног авио-сабраћаја са Грузијом и укидање визног режима су недопустиви док Русија наставља агресију против Украјине и окупира нашу територију“, поручила је Зурабишвили на Твитеру.

Након Путиновог указа, ПР служба руског Министарства саобраћаја саопштила је Спутњику да се руске авиокомпаније припремају да обнове летове у Грузију и да ће недељно бити реализовано 7 директних линија из Москве у Тбилиси и обратно домаћим авионима.
Руско-грузијски односи су додатно заоштрени након што су у грузијској престоници 20. јуна почели протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.
Због ситуације су уредбом руског председника од 8. јула 2019. године били забрањени летови у Грузију, а туристичким агенцијама и агентима препоручено да не продају аранжмане за ту државу.
Сухуми, Абхазија - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
РУСИЈА
Премијер Абхазије: Пољска покушава да отвори у Грузији други фронт против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала