- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Покрећу се разговори: Земље БРИКС-а могле би да уведу заједничку валуту

© AP Photo / Pavel GolovkinЛидери БРИКС-а на самиту у Бразилу
Лидери БРИКС-а на самиту у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
На самиту земаља чланица БРИКС-а у августу разговараће се о могућности увођења заједничке валуте за обрачуне у међусобној трговини, саопштила је министар спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор за „Блумберг“.
Самит БРИКС-а одржаће се 22. августа у Јоханесбургу. По речима Пандор, заједничка валута унутар блока БРИКС је питање о коме треба разговарати „како треба“.
„Мислим да не треба увек да претпостављамо да ће идеја успети, јер је економија веома компликована и морате узети у обзир све земље, посебно у ситуацији ниског раста када излазите из кризе“, истакла је Пандор.
Како је додала, земље БРИКС-а су се питале зашто у међусобној трговини не могу да користе своје валуте уместо америчког долара, што је и покренуло дискусију о заједничкој валути.
У међувремену, шеф Централне банке Јужне Африке Лесеџа Канјаго објаснио је за „Блумберг“ да ће стварање јединствене валуте покренути разговоре о стварању јединствене банке БРИКС-а.
„Не знам како ћемо говорити о валути коју издаје блок земаља које се налазе у различитим географским тачкама, јер су валуте националне по својој природи. На пример, када је формирана еврозона, они су морали да потпишу споразум према којем су све земље морале да предају своје валуте“, казао је Канјаго.
БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Раније ове године, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је „више десетина“ земаља изразило интересовање за придруживање БРИКС-у, укључујући Алжир, Аргентину, Бахреин, Бангладеш, Индонезију, Иран, Египат, Мексико, Нигерију, Пакистан, Судан, Сирију, Турска, Уједињене Арапске Емирате и Венецуелу. Саудијска Арабија, Египат и Бангладеш стекли су удео у Новој развојној банци, финансијској организацији БРИКС-а.
У августу ће се у Јоханесбургу одржати самит блока на који су позвани лидери свих земаља чланица организације.
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Ред пред вратима БРИКС-а: Још 19 држава жели да уђе у организацију
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
СВЕТ
„Највећи финансијски терориста на свету“: Да ли је дедоларизација одмакла даље него што се мисли
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала