Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Потпредседник Српске листе: Лајчака смо обавестили о репресији коју Курти спроводи над Србима

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да су Срби са севера Косова и Метохије имали данас састанак са специјалним изаслаником ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, и да су га обавестили о проблемима и репресији коју Аљбин Курти спроводи над Србима.
„Пренели смо све проблеме с којима се суочавају Срби на Косову и Метохији, а посебно смо му споменули репресију коју спроводи Аљбин Курти над српским грађанима, посебно на северу“, рекао је Симић новинарима после састанка са Лајчаком.
Српска листа објавила је након састнка саопштење у којем наводи да се са Лајчаком разговарали о политичко - безбедносној ситуацији на простору Косова и Метохије и том приликом пренели забринутост грађана због континуиране репресије режима Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, посебно на северу.
Како се наводи у саопштењу Српске листе изражена је забринутост и због јасне намере да се уместо кроз дијалог отворена питања решавају једностраним потезима Приштине и институционалним насиљем кроз злоупотребу институција и до зуба наоружаних специјалних јединица који свакога дана малтретирају српске грађане, па чак и пуцају у њих без икаквог повода.
"По питању отимања српске земље од српских домаћина у општинама Зубин Поток и Лепосавић упозорили смо да је то противправни процес и да ће се грађани, заједно са власницима непокретности супротставити свим демократским средствима овим разбојничким потезима Приштине", навела је Српска листа.
Како се навподи, истакнуто је и да Српска листа, као и читав српски народ не, признаје резултате избора на којима је изашло 0.02 одсто Срба, као и да су они плод нелегалних, нелегитимних и недемократских процеса, који су оголили намеру Куртија да окупира север, а да смо ми за разлику од њега заитересовани да се сачува мир, али и сачува српски народ на овим просторима.
"Поновили смо да је одлука српског народа да се напусте институције и не учествује на овим лажним изборима, као и да се нико од Срба на северу неће вратити у институције док се не формира Заједница српских општина у складу са договорима из 2013. и 2015. године у Бриселу, и повуку све специјалне јединице са севера Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СРБИЈА
Лајчак у Северној Митровици: Битно је да не дође до ескалације
Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СРБИЈА
Лајчак после састанка с Куртијем о ситуацији на КиМ: Два пута – нормализација или конфронтација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала