Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина даје пун гас: Изумели „правни“ алат за отимање свега српског – ударају и на светиње

© AP Photo / Visar KryeziuПристалице политичке странке Самоопредељење
Присталице политичке странке Самоопредељење - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Одлуком о експропријацији земљишта на северу Косова и Метохије, Приштина себи прави правни алат да легализујe прогон Срба тако што отимају имовину. Има индикација да раде на томе да овај закон искористе и за одузимање имовине СПЦ штпо огодинама планирају. Ужурбано раде на свему што је требало да ради ЗСО, каже Перко Матовић.
Влада Приштине донела је одлуку да легализује одлуке о експропријацији земљишта на северу КиМ, на шта је реаговао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поруком да Аљбин Курти не хаје за смиривање тензија и дијалог, већ новим институционалним притисцима и претњама жели да протера Србе са њихових вековних огњишта.
СРБИЈА
Приштина усвојила одлуку о отимању имовине Срба у Лепосавићу и Зубином Потоку
Српска листа сматра да Курти жели да настави са репресијом над Србима и да не жели мир на терену. Власници земље су у неколико наврата протествовали, а спремили су и тужбу.

Легализован прогон Срба

Перко Матовић из Центра за националну политику објашњава које су заправо намере Приштине.
Матовић се плаши да је овај закон увертира у закон који ће у футуру обесправити СПЦ на Косову и Метохији, посебно што нема назнака да ће ЗСО, која би требала да се бави овим питањима, бити формирана.
„По Бриселском споразуму, овакве ствари би на северу, односно у свим српским општинама, решавале чланице ЗСО, на свом нивоу, или би бар имале неки удео у доношењу одлука,“ прецизира Матовић.

Узурпирати све пре ЗСО

Међутим, додаје наш саговорник, видљиво је да Приштина хоће да сва та битна питања реши у своју корист пре него што се успостави било какав облик српске заједнице на КиМ, како би та заједница била само љуштура.
„Они управо то сада раде како не би имало никаквог смисла касније и формирати ЗСО. Да све оно што би било кључно у ЗСО, под коју не потпада само овај закон неко и многи други, они хоће да реше како би то питање после, на нивоу српских општина било бесмислено,“ уверен је наш саговорник.
У Приштини су током прошле и ове године донели више одлука о експропријацији земљишта у приватном и друштвеном власништву на северу Косова. На неким парцелама већ су изградили базе за потребе специјалне полиције. Након протеста власника имања, формално је одржана и расправа, а незадовољство изражено током јавних дискусија у Лепосавићу и Зубином Потоку, није променило одлуку владе. Напротив.
Кфор на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СРБИЈА
Нови маневар Куртија да легализује отимачину српске имовине и – протера Србе
Одлука обухвата катастарске зоне Шаљска Бистрица, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић и Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Срби неће базе на северу

Реч је о 13 парцела које су у приватној својини и шест парцела у друштвеној својини. Њихови власници и мештани села, Дрен и засеока Засеље, Мекиниће и Кратина протестују јер се не слажу са одлукама владе из Приштине да се њихова земља отме, како кажу, зарад изградње некаквог објекта од јавног интереса.
У Горњем Јасеновику, изнад Газивода, изграђена је највећа база за припаднике специјалне јединице полиције на северу. Према тврдњама из Приштине, за сада их на северу Косова има седам.
Резултати испитивања јавног мњења код Срба на северу по питању изградње база специјалних јединица полиције, показује да их 36 одсто види као безбедносну претњу Србима, 34 одсто не подржава градњу, а 26 одсто сматра да је то демонстрација моћи и доминације.
СРБИЈА
Петковић: Курти по ко зна који пут показао да жели сукобе и рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала