- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Обрадовић за Спутњик после историјског успеха: Чекао сам 18 година – важно је остати свој и веровати

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографија Саша Обрадовић
 Саша Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Само дан након што је Саша Обрадовић исписао историју и одвео Монако на Фајнал-фор Евролиге, маестрални српски стручњак јавио се Спутњику из Кнежевине, поручивши да је стигла награда за 18-годишњи труд. Коначно је пронашао место међу највећим тренерима Старог континента.
Неизбежна тема били су Црвена звезда и Партизан, који није успео да креира и треће чудо у Мадриду.
„Жао ми је због Партизана и онога како се све завршило. Али, то је Евролига и нисам изненађен. Реал је квалитетан клуб, довољно је да имате малу лошу фазу, а с друге стране је екипа с великим квалитетом која то зна да искористи и казни те. Баш би добро звучало да су два Обрадовића на Фајнал-фору. То вероватно никада није забележено пре, нити ће. Е сад, да ли ће да буде још Обрадовића убудуће, то зе знамо. Жао ми је због српске кошарке јер је Партизан заслужо да буде део Фајнал-фора. Стицај неких тако глупих околности, неразумљивих у много погледа, утицао је на такав епилог. Боже мој, ваљда ће бити прилике и следеће године и Партизан, надам се моја Црвена звезда“, почео је интервју за Спутњик Саша Обрадовић.
Како гледате на чињеницу да сте после драме у пет чинова успели да трасирате Монаку први одлазак на Ф4 Евролиге?
- Колико год да смо имали жељу да поновимо прошлогодишњи успех, а то је да будемо у Топ 8, сигурно је и тај део био тежак. Тешко да је било ко од играча, који имају потенцијал и који су добри, могао да се нада томе. Генерално, никад нису били у плеј-офу, причамо о играчима о који су дошли, не они који су били попут Џејмса, Дијалоа и Монтејунаса, они имају искуство. Међутим, играчи који су дошли као Лојд и као Окобо, они нису практично били у ситуацији да такав успех доживе. Лично, много прија, знајући који труд и рад свих ових 18 година сам уложио да бих дошао у ову ситуацију. Мислим да још нисам свестан целе ситуације“, рекао је на почетку интервјуа за Спутњик Обрадовић.
Француска је безмало три деценије чекала да се један клуб нађе на завршном турниру, што додатно даје тежину томе да сте преко Макабија изборили место међу четири најбоље екипе Старог континента, заједно са Реалом, Барселоном и Олимпијакосом?
- Мислим да се 26 година чекало на успех неке екипе или на улазак у Фајнал-фор. Мислим да је то у односу на младу екипу коју имамо невероватан успех. Две године биствовања у Евролиги, и да уђеш на Фајнал-фор, то је невероватна мисија“.
Бивши кошаркаш Црвене звезде Џордан Лојд и Американац Мајк Џејмс направили су разлику у кључним тренуцима, када се „ломила“ мајсторица против Макабија (97:86).
- Јесте, никад не волим да истичем једног или другог играча. Оно што има Џордан Лојд, мислим да мало ко има. Ти видиш, срце победника, менталитет убице када ти треба највише. Џордан је имао велики проблеме. Чак је и неке утакмице, као рецимо ону у Тел Авиву, једва играо због бола у леђима. Није могао ни да тренира. Инјекције су учиниле своје. Без тренинга је дошао и одиграо мајсторицу на такав начин. То је практично немогуће. Знам колико је то тешко из угла играча. А, он? Био је прави када је највише требало. У другом полувремену. Те одлуке, шутеви, присутност на терену, то је одредило самог победника.
Колико ће вам тај 'менталитет убице' бити потребан у Каунасу на Фајнал-фору? Олимијакос је наредна препрека...
- Олимпијакос смо победили двапут у регуларној сезони, али ово је друго такмичење. Довољно да имамо чему да се надамо, много је важно да не размишљамо о томе што се раније догодило. Лепо је рекао Барцокас, Фајнал-фор је једно тотално ново такмичење, у једној победи си у једној утакмици. Учинићемо све да се добро спремимо. Ако се неке екипе и тренери добро познају, онда смо то ми и Олимпијакос.
На друштвеним мрежама је апсолутни хит ваша спонтана реакција када сте новинарки после утакмице рекли: 'Шта ме то питаш?' и само сте одштетали. Није вам замерила, чак се и она насмејала...
- Имају неке ствари које могу да се питају и треба да се питају после, али да ја нешто сад причам о некој будућности шта ће да се догоди, а нисам за тренутак стао и погледао око себе шта сам направио, и ја и екипа, и цела организација... Па мислим да је било глупо и сувишно било каквог коментара. Урадио сам нешто спонтано као и што радим доста ствари у уживоту када сам под емоцијама“.
Стиче се утисак да то Ваше разбијање стереотипа даје душу кошарци, да ли се слажете са тим?
- Да, наравно. Зато и постоји разлика, неко ко исказује емоције и неко ко их крије. Не кажем да сам најотворенији, али када треба, искажем емоције сигурно.
Када сте се већ дотакли емоција, не можемо да не „премотамо филм“ на ситуацију из Београда када сте у дворани Пионир клекнули и пољубили грб вашег бившег клуба Црвене звезде. Да ли је могло и морало другачије? Да ли сматрате да вам нису до краја дали одрешене руке, као што је то случај с Монаком и да бисте се можда сада са црвено-белима радовали Фајнал-фору?
- Ја мислим да је то зла коб сваког тренера. Мислим да људи имају све мање и мање толеранције, према неком лошем периоду. Постоји у каријери сваког тренера и тај неки део, који и не зависи само од тренера. Они који те стварно желе, они требају да имају велико поверење у тебе. Без обзира, можда није најбоље у неком моменту, али уз одређено време и стрпљење, уз свакодневни рад, мислим да се континуитет увек исплати. Мали доказ је и овај што сам добио поверење од Монака и негде га искористио. Овде је све кликнуло, мање је кликнуло у Звезди, али сам сигуран да уз одређено време и стрпљење да би и то било нормално. Ја имам вере у себе, пре свега, мислим да имам добар ниво. Положио сам на главном испиту, улазак у ту групу већих тренера, тако да, мислим да је сасвим заслужено. Е сад да ли ће то неко да вреднује мање или више сигурно ће да буде од сезоне до сезоне и различитих мишљења и опструкција, важно је да човек остане сав свој и да верује у то што ради.
Да ли се може рећи да је Љуљова победа због свега што се догодило у оном другом мечу када је иницирао прекид?
- Ја не знам да ли је то стварно планирано, ако је то стварно испланирао, онда је он геније. Да он испровоцира неко њега можда крене да удари. То раде играчи са клупе. Поготово ако треба да се игра код куће, а не на страни. Мислим да је то опет била нека спонтана фрустрација, где је испало да је то тако добро за Реал, да јесте сигурно онај моменат који је променио ток серије.
Коме предност у том шпанском дербију Реал – Барселона?
- Не знам који је скор сада у АЦБ-у, и овим куповима што су играли. Барселона је више побеђивала. И даље мислим да Барса има некако веће шансе. Иако је једна утакмица, ту је тешко прогнозирати било и било ког фаворита, па чак и у нашем дуелу. Можда бих благу предност дао Барси, међутим опет из овакве серије из овакве победе из оваквог пада, људи могу да праве невероватне ствари, тако да све је отворено, закључио је разговор Саша Обрадовић који наставља да сања са својим Монаком.
Гершон Јабуселе - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Краљевски манири посути блатом
Матијас Лесор са навијачима након утакмице - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Играче Партизана у Београду дочекала песма: Лесор се сломио и заплакао пред „Гробарима“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала