- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина наставља мировне напоре: Специјални представник иде у пет земаља, циљ - решити украјинску кризу

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Специјални представник Кине за питања Евроазије Ли Хуи у оквиру своје турнеје која почиње 15. маја посетиће Украјину, Пољску, Француску, Немачку и Русију ради разматрања политичког решавања украјинске кризе, изјавио је на брифингу портпарол Министарства иностраних послова те земље Ванг Венбин.
Он је истакао да је посета специјалног представника поменутим државама још један показатељ да је Кина посвећена промовисању мира и преговорима. Према речима дипломате, то у пуној мери демонстрира да је Кина „чврсто на страни мира“.
Дипломата је нагласио да је због одуговлачења и заоштравања украјинске кризе, Кина спремна да настави своју конструктивну улогу у постизању међународног консензуса у циљу прекида ватре, почетка мировних преговора и спречавања даље ескалације ситуације.
Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је крајем априла са украјинским председником Владимиром Зеленским и истакао да, када је реч о украјинској кризи, Кина је увек била на страни мира. Након разговора двојице лидера, кинески МИП објавио да ће специјалну кинеску делегацију за решавање украјинске кризе која ће бити упућена у Кијев и друге земље предводити бивши кинески амбасадор у Русији Ли Хуи.
Истовремено, Зеленски је именовао бившег министра за питања стратешких грана индустрије Павла Рјабикина за амбасадора Украјине у Кини.
Кина је претходно објавила план од 12 тачака за успостављање свеобухватног прекида ватре у Украјини. Русија је поздравила кинеске предлоге за решење сукоба у Украјини и потврдила да је отворена за остварење циљева специјалне операције политичким и дипломатским начинима.
Моксовски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Путин: Кинески план може бити основ за решавање украјинске кризе; Си: Увек на правој страни историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала