Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Време је да маске падну — хоће ли Курти да формира ЗСО

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је време да маске падну и да се утврди да ли премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели или не жели да формира Заједницу српских општина.
„Ми сваког дана живимо у проблему, да ли ће Курти поново да разбукта неки конфликт. Уместо нормализације, имамо даљу ескалацију. Дошли смо до тога да маске морају да се скину — хоће ли Курти да формира ЗСО или неће“, рекао је Дачић у емисији „Хит твит“ на телевизији Пинк.
Уколико Курти то не жели да уради, онда, казао је Дачић, важи оно што је и председник Србије Александар Вучић рекао — да се ништа нисмо договорили, а уколико жели да формира ЗСО, онда треба да се види на којим ће то основама бити.
„Он је нелегално сменио Управљачки тим и размишља о једностраним актима, како да уведе градоначелнике у канцеларије на северу, а Срби то неће дозволити“, поручио је Дачић.
Подсетио је да ће директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић сутра разговарати у Бриселу са Куртијевим замеником, Бесником Бисљимијем, на техничком нивоу.
„Да видимо шта ћемо даље“, додао је Дачић.
Када је реч о предстојећем самиту Савету Европе, поновио је да је Србија дубоко погођена непринципијелном одлуком Комитета министара да се отпочне пријем тзв. Косова у ту међународну организацију.
„Као одговор на то смо припремили амандман на Декларацију, који говори о територијалном интегритету Украјине, Молдавије и Грузије, као и свих других чланица, али Немачкој се ни то није свидело“, указао је Дачић.
Дачић је, како је пренео Косово онлајн, додао да ће уместо председника Вучића на самит Савета Европе ићи амбасадорка Србије при тој организацији Александра Ђуровић.
Шеф европске дипломатије Федерика Могерини - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
РЕГИОН
Приштина извадила из фиоке кључни „адут“ за - уништење дијалога са Београдом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала