- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Г7 и ЕУ планирају да забране поновно пуштање у рад руских гасовода

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПодземно складиште гаса у Калињинградској области
Подземно складиште гаса у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
Земље „Групе седам“ (Г7) и ЕУ планирају да у оквиру 11. пакета санкција против Русије забране увоз руског гаса гасоводима на којима је Москва раније смањила испоруке, пише „Фајненшнал тајмс“ позивајући се на нацрт изјаве лидера Г7.
Према подацима листа, одлука коју ће лидери Г7 донети на самиту у Хирошими требало би да спречи наставак извоза гаса из Русије у земље као што су Пољска и Немачка. Москва је практично још 2022. године прекинула нафтовод „Дружба“, који снабдева енергентима пољске и немачке рафинерије.
У складу са нацртом пројекта, Г7 и ЕУ намеравају да наставе смањење испоруке руских енергената, укључујући и ометање поновног отварања маршрута, барем до окончања сукоба у Украјини. Један званичник је рекао да су неопходне санкције како би се „осигурало да се партнери не предомисле у хипотетичкој будућности“.
Појашњено је да ће забрана имати симболичан карактер и тешко да ће полако утицати на испоруке гаса, мада ће појачати одлучност Брисела да за стално и веома брзо напусти десетогодишњу зависност од руских енергената.
Раније је агенција „Блумберг“ саопштила да је ЕУ предложила да званично забрани испоруке руске нафте нафтоводом „Дружба“ у Немачку и Пољску. Међутим, испоруке нафте по јужном делу нафтовода у Мађарску, Словачку и Чешку ће остати на снази.
Једанаести пакет санкција против Русије је 5. маја предат земљама ЕУ на сагласност.
Нафтовод — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала