- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вештачка интелигенција прети преузимањем послова, али постоје три категорије за које није способна

© Фото : PixabayРука робота
Рука робота - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
За оне који се плаше да ће у не тако далекој будућности изгубити радно место због вештачке интелигенције, има и добрих вести - стручњаци тврде да има ствари за које „она“ још није способна.
Извештај „Голдман Сакса“ из марта2023. процењује да би вештачкаинтелигенција способна за генерисање садржаја могла да обависвега четвртину послова који тренутно обављају људи. Широм Европске уније и САД, наводи се у извештају, 300 милиона радних места могло би да буде изгубљено, пише Би-Би-Си.
А то би могло бити страшно, каже Мартин Форд, аутор књиге „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything“.
„Не ради се само о томе да би се то догодило појединцима, већ би могло да буде прилично системски. Могло би да се догоди великом броју људи, потенцијално сасвим изненада, потенцијално свима у исто време. А то има импликације не само за те појединце, већ и за целу привреду“, каже Форд.
Срећом, има и добрих вести, стручњаци тврде да још увек постоје ствари за које вештачка интелигенција није способна – а то су задаци који укључују изразито људске квалитете, попут емоционалне интелигенције и размишљања ван оквира.

Три категорије „спаса“

„Мислим да суштински постоје три категорије које ће у догледној будућности бити сигурне. Први би били послови који су истински креативни: дакле,ако не радите шаблонски посао или само преуређујете ствари, већ истински смишљате нове идеје и градите нешто ново“, каже Форд.
То не значи нужно да су сви послови који се сматрају креативним сигурни. Заправо, ствари попут графичког дизајна и улоге повезане с визуалном уметношћу могле би бити међу првима које ће нестати, али постоји одређена сигурност у другим врстама креативности.
Како каже Форд, „у науци, медицини и праву … људи чији је посао смишљање нове правне или пословне стратегије. Мислим да ће тамо и даље бити места за људска бића“.
Друга изолована категорија, наставља Форд, су послови који захтевају софистициране међуљудске односе, на пример: медицинске сестре, пословни саветници и истраживачки новинари. То су послови „у којима вам је потребно врло дубоко разумевање људи. Мислим да ће проћи пуно времена пре него што вештачкаинтелигенција буде имала способност интеракције на начин који стварно гради односе.”
Трећа сигурна зона, тврди Форд, „су послови који стварно захтевају много мобилности и спретности као и способност решавања проблема у непредвидивим околностима“. Многе услужне делатности и мајстори – на пример, електричарии водоинсталатери спадају у ову категорију.
„Ово су врсте послова у којима се све време суочавате с новом ситуацијом. Вероватно их је најтеже аутоматизовати. Да бисте аутоматизовали овакве послове, требало би да имате роботаиз научнефантастике. Био би потребан C-ZPOиз Ратова звезда“, закључује Форд, пренео је „Пословни дневник“.
Авион — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СВЕТ
Да ли би вештачка интелигенција могла да замени пилота у авиону?
Вештачка интелигенција – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Вештачка интелигенција мења 8.000 радних места: Технолошки гигант објавио који су послови на удару
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Вештачка интелигенција може бити користан алат, али не може надмашити креативност људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала