- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вештачка интелигенција може бити користан алат, али не може надмашити креативност људи

CC0 / Pexels/cottonbro studio / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Ништа не може надмашити људски ум, чак ни напредна вештачка интелигенција, сматра Нарајана Мурти, оснивач ИТ гиганта „Инфосиса“.
Иако се вештачка интелигенција (АИ) развија годинама и у то се улаже велики новац, чини се да је мало ко био спреман за оно што су донели „популарни“ ChatGPT и слични АИ чет ботови. Како је свет упознао могућности вештачке интелигенције, тако су многи постали свесни да би ова технологија заиста могла да замени људе на бројним пословима. И то не само оним понављајућим и канцеларијским пословима с вођењем папирологије, већ и на креативним и бројним другим пословима за које се раније мислило да су прилично недодирљиви.
Тек ће будућност показати какав ће АИ заиста имати утицај на тржиште рада (сигурно је једино да ће тај утицај бити велики), па се тренутно морамо ослонити на предвиђања стручњака из индустрије како би боље схватили хоће ли нас (и када) технологија заиста заменити на нашим пословима.
Један од таквих стручњака је и Нарајана Мурти, оснивач високо-технолошког гиганта „Инфосиса“ који је о вештачкој интелигенцији и њеном утицају на свет разговарао с новинарима Си-Ен-Би-Сија. Успркос великом напретку машина које сада имају све донедавно незамисливе могућности, Мурти наглашава једну ствар - ништа не може да надмаши људски ум.
Док ChatGPT и слични АИ чет ботови не могу да замене наш ум, они могу да буду „одличан додатак“ у обављању одређених задатака, попут писања есеја, сматра Мурти.
Такви алати биће одличан инструмент, асистенти у продукцији квалитетног садржаја, али не и алат који ће заменити људе. Он верује у то да највећа креативност и маштовитост могу настати само у главама људи, а не могу је продуковати некакве машине.
Ипак, оно што је јасно, то је да ћемо у будућности све више користити АИ чет ботове који ће бити једнако доступни свима, па ће начин коришћења вештачке интелигенције зависити од самих људи.
У таквим ситуацијама доћи ће до изражаја људски ум и различитости између особа. Они који се више труде, они који критички размишљају и знају да користе АИ извући ће од ChatGPT и АИ пуно више од оних који су лењи, сматра Мурти.
Његово размишљање свакако је занимљиво јер показује како нема смисла бежати од АИ и борити се против технолошког напретка, већ да људи треба да искористе његове могућности да би били продуктивнији, при чему и даље морају бити креативни и упорни. Како у својим пословима, тако и у коришћењу АИ.
Вештачка интелигенција илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Угрожено 300 милиона радника: Која радна места преузима вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак операције: Ко се крије иза моћног бота вештачке интелигенције
Робот - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
ЖИВОТ
Маск упозорава: Вештачка интелигенција је велика претња човечанству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала