- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дипломатски односи Русије и Пољске сведени на нулу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Варшави
Амбасада Русије у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Постоји вероватноћа да ће се прекинути дипломатски односи Русије и Пољске, изјавио је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев у интервјуу листу „Известија“.

„Таква могућност увек постоји, а да ли ће она бити реалност зависи од одлуке нашег руководства и пољских власти“, додао је он.

Андрејев је коментаришући претензије Пољске на објекте које Русија чува у Пољској упозорио да постоји граница иза које ће уследити исте мере у односу на дипломатску непокретност Варшаве у Москви. Истакао је да пољских некретнина у Русији има много мање.
Руски амбасадор је навео да је политичка агенда са Москвом помоћу вишегодишњих напора Варшаве практично сведена на нулу.
„Циљ у односу према Русији, који стално декларише пољско руководство је да наша земља доживи пораз на бојном пољу са кијевским режимом који има подршку колективног Запада, између осталог и Пољске“, подвукао је он.
Дипломата и не сумња да ће Варшава и даље испоручивати оружје и војну технику Кијеву, колико год буде имала могућности. Истакао је и да Пољска у јавним политичким дискусијама не разматра могућност слања војске у Украјину, међутим, на страни кијевског режима ратују многи пољски плаћеници.
Крајем априла су у Варшави локалне власти и полиција упале у школу при руској амбасади, разваливши врата. Школском особљу је речено да мора да напусти зграду до 18 часова. Руско Министарство спољних послова саопштило је да „овакав дрзак“ корак Варшаве „неће остати без оштре реакције и последица по пољске власти и интересе Пољске у Русији“.
Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је 15. маја изјавио да ће пољске власти тежити ка томе да одузму још једну дипломатску некретнину Русије.
Амбасада Русије у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
РУСИЈА
Медији: Провокације Пољске против Русије могу довести до светског рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала