00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

СЗО упозорава на производе које многи користе у контроли тежине: „Не помажу дугорочно, чак и штете“

CC0 / Unsplash/Towfiqu barbhuiya / Заслађивач
Заслађивач - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Могло би да дође до нежељених последица повезаних с дуготрајном употребом, попут повећаног ризика од дијабетеса типа два, кардиоваскуларних болести и смрти, упозорава Светска здравствена организација (СЗО)
Људи би требало да избегавају коришћење алтернативних заслађивача како би контролисали тежину, поручили су стручњаци Светске здравствене организације.
Нискокалорични или нимало калорични заслађивачи користе се уместо шећера за слађење хране и пића и могу да се нађу у производима укључујући дезерте и готова јела, колаче, пића, жвакаће гуме и пасту за зубе.
Многи људи такође додају таква сладила у храну коју припремају и пића као алтернативу шећеру.

Никаква корист од заслађивача

Али нове смернице Светске здравствене организације упозоравају људе да не користе заслађиваче без шећера (НСС) као средство за контролу тежине, преноси агенција ДПА.
Конзумација слободних шећера повезана је с повећањем броја људи који имају вишак килограма, као и повећањем броја случајева дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести, рака и каријеса.
С фокусом на смањење уноса шећера, СЗО је скренула пажњу на чињеницу да је „појачано занимање за заслађиваче без шећера као могућу алтернативу".
Због способности вештачких и природних заслађивача да дају сладак укус без калорија, неки су тврдили да могу помоћи у спречавању прекомерне телесне тежине или гојазности. Али, други сугеришу да би могли повећати здравствене ризике.
Као резултат тога, СЗО је покренула ревизију студија које су испитивале учинке таквих заслађивача.
Свеукупно, стручњаци СЗО су испитали податке из 283 студије спроведене на одраслима, деци, трудницама или мешовитој популацији.
Резултати указују да „употреба заслађивача без шећера не доноси никакву дугорочну корист у смањењу телесних масти код одраслих или деце“, преноси „Јутарњи лист“.
Аутори студије рекли су да краткорочно коришћење заслађивача без шећера може да доведе до мањег губитка тежине „када је њихов унос повезан са смањењем укупног уноса енергије“.
СЗО је такође упозорила да би могло доћи до нежељених последица повезаних с дуготрајном употребом, попут повећаног ризика од дијабетеса типа два, кардиоваскуларних болести и смрти.

Нове смернице Светске здравствене организације

Ипак, аутори додају да су потребна даља истраживања.
„Замена слободних шећера заслађивачима без шећера не помаже дугорочно у контроли телесне тежине“, рекао је Франческо Бранка, директор ЗСО за исхрану и безбедност хране.
„Људи треба да размотре друге начине смањења уноса слободних шећера, попут конзумирања хране с природним шећерима, попут воћа, или незаслађене хране и пића“, додао је он.
„Заслађивачи без шећера нису есенцијални прехрамбени чиниоци и немају нутритивну вредност. Људи би требало у потпуности да смање слатко у исхрани, почевши од ране доби, како би побољшали своје здравље”, закључује он.
Као резултат студије, СЗО је објавио нову условну смерницу која препоручује да се заслађивачи без шећера не користе за контролу телесне тежине или смањење ризика од незаразних болести. Препорука се односи на све особе осим на оне с већ постојећим дијабетесом.
Такође, односи се на производе за личну негу и хигијену који садрже заслађиваче без шећера као што су пасте за зубе, креме за кожу и лекови.
Пудинг са карамелом - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
ДРУШТВО
Шта све у намирницама може да наштети здрављу
Нездрава храна – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
ДРУШТВО
Како да разликујете добре и лоше адитиве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала