- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ускоро самит Г7 у Хирошими: На тапету БРИКС – „осовина отпора“ западној доминацији

© AP Photo / Pavel GolovkinЛидери БРИКС-а на самиту у Бразилу
Лидери БРИКС-а на самиту у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
На самиту Г7 у Хирошими, који се отвара 19. маја, разговараће се о све већем утицају држава БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) које постају „осовина отпора“ доминацији колективног Запада, пише јапански лист „Санкеи“.
Како се наводи у чланку, БРИКС као „осовина отпора Запада може постати центар привлачења за Глобални југ, како се називају нове индустријске и земље у развоју које се углавном налазе на јужној хемисфери“.
С тим у вези, аутор подсећа на тенденцију БРИКС-а ка стварању нове заједничке валуте и значајан пораст броја земаља које желе да се придруже тој организацији.
Питање заједничке валуте бити једна од тема дискусије на самиту БРИКС-а који ће се одржати у августу у Јужној Африци.
„Главни циљ ће бити смањење зависности од долара“, констатује аутор.
Како је прецизирано, повећање каматних стопа у САД и ситуација око Украјине довели су до приметног повећања курса америчке валуте. Истовремено су „појефтиниле валуте земаља у развоју што не одговара њиховим интересима и стога изазива незадовољство“.
Аутор подсећа да је крајем априла ове године 19 земаља званично или незванично покретало питање о придруживању БРИКС-у.
„Међу њима су, пре свега, Саудијска Арабија и Иран које одбацују западне вредности“, наводи се у чланку и додаје да и земље попут Алжира, Аргентине, Египта, Индонезије и Уједињених Арапских Емирата такође имају позитиван став по питању придруживања БРИКС-у.
Са друге стране, истиче се, чланице Г7 покушавају да ојачају везе са Глобалним југом, због чега су на самит у Хирошиму позвани и лидери Бразила и Индије.
Аутор закључује да ће Јапан, као председавајућем на састанку 19. маја, имати тежак задатак – да успостави контакте са поменутим земљама.
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли БРИКС циглом против долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала