- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Америка се спрема за могуће замрзавање сукоба у Украјини

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЈуришна група Ваздушно-десантних снага у зони специјалне војне операције
Јуришна група Ваздушно-десантних снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Америчке власти се спремају за могући сценарио замрзавања сукоба у Украјини – у том случају конфликт би се развукао на више година или чак деценија и био би сличан ситуацији на Корејском полуострву, пише лист „Политико“.
Како наводе извори листа, различити амерички ресори и Бела кућа разговарали су о даљем развоју украјинског сукоба. Конкретно, разматрали су и опције за „замрзавање“ конфликта на дуже време када би биле договорене потенцијалне линије, а Украјина и Русија би пристале да их не прелазе. Истиче се да те линије не би морале да буду званичне границе.
По мишљењу аутора чланка, такав сценарио би био најреалнији и највероватнији, пошто стране не намеравају да признају пораз, а у Белој кући сматрају да предстојећа контраофанзива Кијева неће „задати Русији смртни ударац“.
Како је рекао за „Политико“ неименовани амерички званичник, тренутно администрација америчког председника Џозефа Бајдена прави дугорочне планове. Други извор листа из Бајденове администрације истиче да се тренутно разговара о многим плановима у случају непредвиђених околности, те да је ситуација променљива. По његовим речима, Вашингтон је само сигуран у то да „Русија неће освојити Украјину“.
Амерички званичници сматрају да ће сукоб још дуго бити у „горућој фази“, те да Бајденова администрација и даље намерава да испоручује Кијеву оружје и пружа подршку како би „потиснули“ руску војску са што веће територије.
РФ - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
РУСИЈА
Украјина шокира јавност „корејским сценаријoм“ како би скренула пажњу на себе
Извори листа очекују да ће се борбе наставити и након наводне контраофанзиве Кијева. По њиховом мишљењу, у средњерочној перспективи ситуација ће доспети у ћорсокак – борбе ће се водити, али ниједна од страна неће постићи значајније успехе. Једна од могућих опција је, додају, и „рат исцрпљивања“, односно ситуација када ће обе стране покушавати да нанесу противнику огромне губитке, надајући се да ће га поразити.

Корејски сценарио

Како пише лист, што сукоб буде дуже трајао, већа је вероватноћа да ће се на Русију и Украјину вршити све већи притисак – како изнутра, тако и из других земаља. Стране ће подстицати на прекид ватре, примирје или о израду правног механизма за обустављање или прекид сукоба.
Поједини амерички званичници и аналитичари сматрају да модел развоја сукоба у Украјини може да буде Корејски рат. Активна фаза борби завршена је примирјем 1953. године, али ни 70 година касније земље нису званично прогласиле крај рата.
„Заустављање сукоба у корејском стилу је свакако нешто о чему су стручњаци и аналитичари разговарали у Влади и ван ње. То је нешто што је могуће, јер ниједна страна не треба да призна никакве нове границе и једино око чега треба да се постигне договор је прекид ватре дуж одређене линије“, рекао је бивши чиновник Бајденове администрације за „Политико“.
Лист подсећа да су САД учествовале у Корејском рату и да до данас држе хиљаде војника у Јужној Кореји.
Мрачни план украјинског председника Владмира Зеленског, који је застрашујућ чак и за Запад, био је главна тема ауторске емисије Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:
Руска артиљерија, Запорошки правац, хаубица Гиацинт - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши саветник Зеленског: Немамо 400.000 обучених војника - све иде ка „корејском сценарију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала