- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Огласио се Надал и најавио крај каријере: Нећу играти неколико месеци

© AP Photo / Dita AlangkaraРафаел Надал
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Рафаел Надал потврдио је на конференцији за медије да неће играти на предстојећем Ролан Гаросу, али је открио да због повреде неће моћи да се врати још неколико месеци.
„Пре свега, да објавим да нећу бити спреман да играм Ролан Гарос. Радио сам колико год сам могао претходних месеци, али нисам могао да нађем решење за проблем који имам из Аустралије. Не осећам се спремно да се такмичим, нисам човек који ће да оде на Ролан Гарос само да бих отишао“ рекао је Надал.
Надал је први пут на Ролан Гаросу играо 2004. године, а од те године „краљ шљаке“ никада није пропустио Отворено првенство Француске где је освојио 14 титула.
Шпанац је објаснио и да ће морати да паузира још неколико месеци јер још увек није залечио повреду кука са чим има проблем од Аустралијан опена. Шпански тенисер најавио је да жели да се спреми за наредну годину која ће вероватно бити његова последња година у професионалној каријери.
„После неколико година које су у смислу резултата биле веома позитивне, јер сам освојио неколико гренд слемова и неколико важних турнира, права ситуација је таква да нисам могао да уживам у свом дневном раду. После пандемије, моје тело није могло да издржи тренинге, све што је било потребно да урадим и зато нисам могао да уживам тренинге и такмичења, јер сам имао превише проблема, пречесто сам морао да стајем због здравствених разлога. Било је много проблема са болом. Уз све то, морам да престанем. Моја одлука је да престанем. Не знам када ћу моћи да се вратим тренинзима, али стаћу на неколико месеци - можда на месец, два, три, четири... Само пратим своје личне осећаје и оно у шта заиста верујем да је права ствар да урадим за моје тело и за моју срећу. Нећу да се ставим у позицију да кажем једно, а да радим друго. Мој циљ и амбиција су да станем, да пружим себи шансу да се повучем да бих уживао следеће године, која ће вероватно бити моја последња на Туру. То ми је план, мада не могу са 100 одсто сигурности да кажем да ће тако да будем. Хоћу да уживам и да се следеће године опростим од свих турнира који су ми били важни. Да будем конкурентан и да уживам, а то сада није могуће“, рекао је Надал.
Прве прогнозе после Рафине елиминације из Аустралије биле су такве да је Шпанац очекивао да се врати после шест до осам недеља, али је онда само редом почео да отказује турнире.
Циљ прослављеног Шпанца јесте да буде спреман да се врати до краја године како би још једном помогао репрезентацији у Дејвис купу, а онда се и опростио од величанствене каријере која до сада броји 23 Гренд слем титуле.
„Морам да мислим на своје тело, нећу причати о датуму повратка. Када будем физички спреман и ментално, онда ћу да почнем да размишљам о повратку. Надам се да ће то бити крајем године, да ћу моћи да играм на Дејвис купу. Ако ме селектор позове. Желим да наредне године играм и мислим да ће то бити моја последња година. Мој циљ сада је да станем и да наредна година буде последња у мојој каријери", закључио је Надал.
Када је одјавио и Рим који није пропустио ниједном током каријере, то је већ био наговештај да би могао да одустане и од Ролан Гароса, на којем као је рекао не жели да игра уколико није у врхунској форми јер је то турнир који је и обележио његову каријеру.
„Бик са Мајорке“ пати због тога што је приморан да одсуствује са терена, али је како каже морао да послуша тело и почне да се радује и неким стварима ван тениса.
„Добро сам, али тужно. Тениски сам и даље на високом нивоу да се борим за велике ствари, али физички нисам. Морам то да прихватим и да идем напред, постоји много ствари у живота у којим уживам. Треба да будем захвалан на свим лепим стварима које су ми се десиле. Иако моја глава то не жели, тело је рекло да је доста. Не знам шта ће бити следеће године, неке ствари не могу да контролишем. Биће веома тешко да будем конкурентан на Гренд слемовима, нисам ирационалан, али нисам ни негативан. Даћу себи прилику да се поново такмичим на највишем нивоу, за титуле“, закључио је Рафаел Надал.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СПОРТ
Чак и дежурни мрзитељ каже – браво Новаче
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала