- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Специјални представник Кине у Кијеву: Не постоји чудотворни лек за украјинску кризу

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Не постоји Панацеа, односно чудотворни лек, за решавање украјинске кризе и све стране би требало да створе услове за мировне преговоре, изјавио је специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуеј током преговора са украјинским властима.
„Не постоји Панацеа за решавање украјинске кризе, све стране би требало да акумулирају узајамно поверење и створе услове за мировне преговоре“, рекао је он.
Како наводи Министарство иностраних послова Кине, Хуеј је изложио украјинској страни кинеску позицију према политичком решењу украјинске кризе. Према његовим речима, Кина је спремна да помогне међународној заједници у формирању „највећег заједничког имениоца“ за решавање украјинске кризе на основу позиције коју је раније изложила кинеска страна и да уложи сопствене напоре да што пре прекине ратне сукобе и успостави мир.
Ли Хуеј је 16-17. маја у посети Украјини, где одржава састанке са украјинским председником Владимиром Зеленским, шефом кабинета Зеленског Андрејем Јермаком, министром иностраних послова Украјине Дмитријем Кулебом, као и руководиоцима Министарства одбране, Министрства енергетике и Министрства инфраструктуре.
Теме састанака су проблеми политичког решавања украјинске кризе и кинеско-украјински односи. На својој турнеји ће посетити и Пољску, Француску, Немачку и Русију.
Кина је у фебруару представила план од 12 тачака и позвала на преговоре и свеобухватни прекид ватре и преговоре, што је Русија поздравила, наводећи да је отворена за постизање циљева специјалне војне операције политичким и дипломатским средствима, док је Зеленски поздравио неке елементе кинеског предлога за прекид ватре, али је рекао да само земља у којој се води рат треба да буде покретач мировног плана.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
РУСИЈА
Кина у Савету безбедности: Створити услове за почетак преговора о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала