- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Земље Г7 желе да ограниче извоз руских дијаманата

© Фото : PixabayДијаманти
Дијаманти - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Земље Групе седам (Г7) планирају да се договоре о ограничењу извоза руских дијаманата на самиту у Јапану, саопштила је агенција ДПА позивајући се на дипломатски извор.
Према информацијама агенције, предлог на тему извоза природних дијаманата из Русије би требало да буде усвојен на самиту Г7 у Хирошими, који ће бити одржан 19-21. маја.
Раније је извор из Брисела истакао да ће ЕУ на том самиту размотрити санкције против дијаманата из Русије и да та тема може бити споменута у закључку, али се за сада не очекују практична решења. Према речима дипломата, Брисел није износио конкретне предлоге с обзиром на то да су неопходне прелиминарне консултације са партнерима.
Као и у случају ограничења цена нафте и нафтних деривата, Европска унија не може сама да уведе такве санкције, нагласио је извор и додао да би то урадиле морају да створе механизам за праћење порекла дијаманата.
Белгија је један од главних противника увођења једностраних санкција и страхује да у случају да санкције не буду на светком нивоу онда ће извоз из Русије отићи на Блиски Исток и у Индију. Између осталог, бизнис дијаманата у Антверпену ће претрпети велике губитке.
На самиту Г7 у Хирошими, који се отвара 19. маја, разговараће се о све већем утицају држава БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) које постају „осовина отпора“ доминацији колективног Запада.
Нафтовод Источни Сибир-Тихи океан - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Подкаст
Запад пише нове санкције против руских енергената: Где то води? | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала