Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина истакла „црвену заставу“ као да изазива бика у кориди – чека се 1. јун

© AP Photo / Bojan SlavkovicЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Приштина је већ покушала да изазове Србе са севера КиМ да реагују бурно како би могли да узврате, самим чином постављањем косовске заставе на институције на северу Косова, као и нелегалним изборима за четири српске општине које је спровела. Истицање заставе је требало да буде као црвена застава за бика у Кориди.
Ово је мишљење бившег амбасадора Бранка Бранковића поводом најаве Срба са Севера КиМ да ће бити принуђени да своје право на останак бране свим могућим средствима ако Приштина не престане репресијом до 1. јуна.

Куртијева црвена заставица

Бранковић сматра да је у политици десет дана колико је остало до рока који су Срби са КиМ доставили довољно дуго.
„Једно је сигурно, а то је да ће се разговарати и са земљама Квинте и са другима како би се покушало да се Аљбин Курти донекле уразуми. С друге стране, нико не зна план Срба са КиМ, шта би могли да ураде, што би код Приштине могло да изазове покушај да предухитре сваку могућу радњу од стране Срба и да пошаљу своје неке јединице,“ сматра Бранковић.
По његовим речима, Приштина је разочарана јер је очекивала бурну реакцију Срба, али је она хвала богу изостала.
„И саме земље Квинте које су све ово што се десило и направиле, могле би у наредним данима да реагују јер су контактиране са наше стране и обавештене о озбиљности ситуације. Јасно је као дан да Курти ништа не ради сам без одобрења својих ментора, али је питање да ли Западу у овом тренутку треба на КиМ неки сукоб, јер су им још сконцентрисане све снаге на Украјину. Уколико одлуче да им треба још једно жариште, како би Србију присилили да „убрза“ неке кораке што се тиче приче око Косова и Метохије, онда су све могућности отворене“, каже наш саговорник.

Приштина ће превентивно реаговати

Бранковић је уверен да и ако буде неке акције од стране српске стране да ће бити у складу са демократским понашањем, дакле, мирни протести, бојкот институција и тако даље.
„Међутим, то не значи да ће Приштина престати са провокацијама, јер они само тако могу да оправдају своју неку евентуалну акцију,“ додаје он.
Подсећања ради, Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је не тако давно да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти планира да 28. маја физички преузме четири општине на северу Косова и Метохије.
Пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране на Кошарама, иза свега овога види намеру Албанаца да шире своју територију, што је, како каже, циљ од кога они нису никада одустали.
„Они сигурно озбиљно размишљају и овим што чине, а то је да админстративним, репресивним и насилним мерама преузму север Косова уз наравно помоћ своје безбедносне снаге. Непобитно је да ће наш голоруки народ зарад своје самобитности и достојанства покушати да тако нешто спречи,“ оцењује наш саговорник.

Курти користи преговоре за агресију

Он истиче да су сва настојања Србије да се мир сачува јер Срби нису екстремисти нити авантуристи:
„Они фактички, то користе да доведу до сукоба, што би им омогућило чишћење етничко последње српске територије на Косову и Метохији,“ каже наш саговорник.
Српска листа која је и најавила 1. јун као дан „Д“ у овом случају истакла је да грађани траже реакцију јер неће да трпе терор, те да је рок мора да се да и да он није тек тако одређен режиму у Приштини, јер до тада има довољно времена да представници Квинте и међународне заједнице утичу на Приштину да престане са овим малтретирањем и промени начин понашања према српском народу.
Потпредседник Српске листе Игор Симић се обраћа окупљеним Србима у Косовској Митровици. - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
СРБИЈА
Српска листа: Почела окупација севера Космета, Куртију рок до 1. јуна
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
СРБИЈА
Српска листа: Напад на Србе у Угљару директна последица реторике Аљбина Куртија
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СРБИЈА
Потпредседник Српске листе: Лајчака смо обавестили о репресији коју Курти спроводи над Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала