- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шолц: Обука украјинских пилота је сигнал за Русију

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Прирема пилота Оружаинх снага Украјине за употребу ловаца Ф-16 и других борбених авиона биће дугорочни пројекат и сигнал за Русију, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц на маргинама самита Г7 у Хирошими.
„Обука пилота је дугорочни пројекат“, рекао је Шолц и додао да САД за сада не знају „шта ће бити по завршетку те обуке“.
Немачки канцелар је додао да је пројекат обуке украјинских пилота „порука Русији“, која сведочи о томе да ће Запад наставити дугорочно да подржава Украјину.
Шолц је истакао да Немачка не делује сама када је реч о пружању помоћи Украјини и да води рачуна о томе да сукоб не доведе до ескалације између Русије и НАТО-а.
Амерички телевизијски канал Ен-Би-Си је у петак саопштио да САД и њихови савезници планирају да испоруче борбене авионе Ф-16 Украјини, с тим што ће авионе Кијеву испоручити савезници Вашингтона.
Председник САД Џозеф Бајден је на састанку с лидерима „Велике седморке“ у Хирошими саопштио да ће Вашингтон подржати међународне напоре да се украјински пилоти обуче за управљање савременим борбеним авионима, укључујући Ф-16.

Мировни преговори не треба да замрзну сукоб

Олаф Шолц је, такође, рекао да одржавање мировних преговора о ситуацији у Украјини не треба да имају за циљ замрзавање сукоба.
„Ако се промовишу предлози о мировним преговорима, њихив циљ не може да буде замрзнути сукоб. Русија је дужна да повуче своју војску“, рекао је Шолц.
Лист „Политико“ је раније, позивајући се на изворе, саопштио да се америчке власти припремају за сценарио евентуалног замрзавања сукоба у Украјини, који ће трајати годинама, или чак деценијама и који ће подсећати на ситуацију на Корејском полуострву.
Према оцени листа, чак и сама претпоставка о дугорочном планирању може негативно да утиче на увереност украјинског руководства да ће САД и даље помагати Кијеву, посебно ако се има у виду да поједини републиканци намеравају да ослабе подршку Украјини у будућности.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СВЕТ
Кина оштро поручила чланицама Г7: Прошла су времена манипулације Запада и мешања у унутрашње послове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала