Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Драматично заоштравање: Зашто је одабран овај тренутак за највеће НАТО маневре на Косову

© AP Photo / НАТО војници на КиМНАТО војници на КиМ
НАТО војници на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
НАТО вежба у којој учествује 24.000 војника и 1.300 припадника Косовских безбедносних снага, која се одржава на целој територији Косова и Метохије, шаље лош знак косовским Србима посебно на Северу. Она може и озбиљно да угрози ионако крхку безбедност. Ово је кршење свих правних норми и резолуција, каже нам генерал Владимир Лазаревић.
Такозвано Косово је од 21. маја до 2. јуна домаћин највеће међународне војне НАТО вежбе икада одржане на тој територији- "Дефендер Еуропе 2023".

НАТО даје Приштини на значају

За разлику од претходних година, тзв. Косово ће ове године имати троструко већи број војника који ће учествовати на вежби коју предводе Сједињене Америчке Државе.
Војна вежба Бранилац Европе 23 у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СРБИЈА
НАТО десант на Косову: Почела велика војна вежба, учествује 24.000 војника /фото/
Владимир Лазаревић, пензионисани генерал војске Југославије и бившу командант Приштинског корпуса ВЈ за време рата на Косову и Метохији напомиње да се вежба одржава у веома тензичном моменту.
„Ово је драстично кршење међународног јавног права и Резолуције 1244 СБ. По том документу једине оружане снаге које се могу наћи на Косову и Метохији су у саставу Кфора. Дакле, не НАТО или КБС, а посебно не војске Албаније, Турске, Америке… Већ само снаге под мандатом СБ УН. Према томе, ако овај свет уопште нешто види, онда морају да кажу једногласно да вежба не може да се изводи, јер је то кршење Резолуције 12 44 СБ УН,“ истиче наш саговорник.

Промовисање независног Косова

Он истиче да ово није први пут да се ово дешава на КиМ али је први пут да је Приштина домаћин ове вежбе чиме јој се даје на тежини и значају као некоме ко је, наводно, способан и има услове да пружи могућност за извођење овако велике вежбе.
„Нов је и тренутак када су тензије на КиМ врло високе после окупације Севера Косова од стране Аљбина Куртија. Нелегалним изборима Албанци су преузели четири српске општине по први пут од када је избио сукоб на КиМ,“ додаје саговорник Спутњика.
Лазаревић примећује и да, иако се за ову вежбу знало, ипак се она у неком делу поклопила са оним што је Курти већ почео да ради на северу Косова.
Амерички војници на Косову у околини Ораховца - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СРБИЈА
Амерички војници заједно са трупама из Албаније, тзв. Косова и Северне Македоније на војној вежби
„Одређене косовске безбедносне снаге већ су размештене на Северу. Тако да се користи осетљиво време када Запад покушава да на најгрубљи начин примора Србију да се одрекне своје самосталне спољне политике у доношењу одлука од виталног националног интереса. Све је то једна агенда, пре свега Америке, Немачке, и Велике Британије, а сви остали су суфлери и споредни играчи као што је и та безбедносна структура Приштине коју зову КБС,“ уверен је Лазаревић.

Драматично заоштравање

На саговорник истиче да је ова вежба недвосмислени показатељ подршке коју Запад и НАТО пружају Приштини, уз напомену да су они и створили овакву ситуацију на КиМ.
„Дакле, ово је драматично заоштравање ситуације не само на КиМ већ и на целом Балкану, тако да је и конференција која се одржава о безбедности на Западаном Балкану, упоредо са овом вежбом, једно изругивање и праву и правди,“ сматра Лазаревић.
Он оцењује да је вежба заправо давање ветра у леђа Приштини али и покушај показивања другим земљама, које нису на страни Приштине, да је Косово самостално и да је стасало у државу, јер је, ето, дорасло да стане раме уз раме са озбиљним НАТО чланицама.
„То је њихов интерес и они од тога не одступају. Ово је још један показатељ да њих уопште не интересује национални интерес државе Србије и нашег народа већ искључиво њихови геополитички циљеви. Они газе „преко лешева“, истине и права користећи силу да Србију натерају да „падне на колена“. По мени је то драматично погрешан потез,“ закључује Лазаревић.
Он истиче да нико не може да гарантује да неће бити даљег урушавања безбедносне ситуације на Косову и Метохији, јер је ситуација крајње осетљива.
Тактичка вежба НАТО пакта „Дефендер Еуропе 2023“ изводиће се како је речено у различитим деловима Косова, а осим америчких војника учешће у вежби ће имати и војници из Албаније, Турске, Северне Македоније и Хрватске, а пратиће их пет високих официра америчке војске. ј
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
СРБИЈА
Кфор, КБС и Еулекс вежбају разбијање потенцијалних протеста на северу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала