- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруски министар: Распоређивање нуклеарног оружја у земљи ─ одговор непријатељима

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Искандер М"
Ракетни систем Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља, изјавио је министар одбране Белорусије Виктор Хрењин.
„За осигуравање војне безбедности, укључујући заштиту западних граница Савезне државе, Република Белорусија посвећује велику пажњу спремности и способности оружаних снага да испуне своје предвиђене задатке“, објаснио је министар.
Према његовим речима, у оквиру војне и војно-техничке сарадње земаља предузете су мере за јачање борбеног потенцијала регионалне групе снага, укључујући њихово опремање новим савременим наоружањем, као што је оперативни тактички ракетни систем „искандер-М“ и противваздушни ракетни систем С-400. Такође су прерађени авиони Су-25 са могућношћу примене нуклеарног ваздушног наоружања.
„Осим тога, у контексту непоштовања безбедносних гаранција датих Републици Белорусији Будимпештанским меморандумом од 5. децембра 1994. године, као и сталне ратоборне реторике, поткрепљене практичним дејствима против Републике Белорусије и Руске Федерације од стране земаља колективног Запада, по наређењу шефова наших држава организован је рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Руске Федерације на територији Републике Белорусије. То ће бити делотворан одговор на агресивну политику нама непријатељских земаља и, надамо се, натераће њихово руководство да размисли о неприхватљивости даље ескалације ситуације у региону“, нагласио је Хрењин.

Наставак стратешке сарадње

Он је приметио да „спроведене и планиране мере још једном наглашавају стратешки формат постојеће интеракције наших министарстава“.
Радник чисти интерконтиненталну балистичку ракету Топољ-М на аеромитингу у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
РУСИЈА
Јасан сигнал Алијанси: Белорусија припрема полигоне за размештање стратешких ракетних система
„Република Белорусија и убудуће је одлучно усмерена на јачање и развој блиске сарадње у интересу безбедности Савезне државе“, закључио је белоруски министар одбране.
Хрењин је додао и да је Минск заинтересован за даљи развој војних стратешких савезничких односа са Москвом.
„Република Белорусија заинтересована је за даљи развој стратешких савезничких односа са Руском Федерацијом у војној сфери“, рекао је Хрењин током састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Минску.
Белоруски министар истакао је да је „данас, у контексту континуираних агресивних напада представника војно-политичког блока НАТО-а и не само њега“, састанак шефова министарстава одбране Белорусије и Русије од посебног значаја и наглашава дубину билатералне сарадње у војној и војнотехничкој области.

Притисак колективног Запада

Хрењин је приметио да постоји невиђени притисак „колективног“ Запада и на Белорусију и на Русију у свим областима осигуравања националне безбедности двеју држава.
„Покушавају да нам наметну униполарни свет по моделу где се све земље не руководе међународним правом, већ подлежу одређеним правилима која обезбеђују промоцију интереса неких држава које, по мишљењу њиховог руководства, имају ‘ексклузивност’“, оценио је министар.
Белоруски министар нагласио је да је „такво виђење светског поретка довело до проширења географије међународног тероризма, неоснованог повећања груписања снага у близини граница Савезне државе, повећања војних напеторсти у политичким, економским и информационим областима у региону, па и у свету у целини“.
„У насталим условима, Република Белорусија је заинтересована за даљи развој стратешких савезничких односа са Руском Федерацијом у војној сфери, кроз јачање обавеза у нашим доктринарним документима и продубљивање билатералне сарадње, као и стварање услова и предузимања мера које ће поништити сврсисходност разговора са нама са позиције силе“, констатовао је Хрењин.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу дошао је у престоницу Белорусије, где ће учествовати на седници Савета министара одбране земаља-учесница Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), на којој ће се разматрати регионални изазови и претње. Састанку ће присуствовати министри одбране чланица ОДКБ, генерални секретар ОДКБ и начелник Заједничког штаба ОДКБ.
Учеснице ОДКБ су Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Шојгу у Минску: Нуклеарне претње НАТО-а принудиле Москву и Минск на реципрочне мере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала