- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски посланик: Америка у потпуности контролише политику и медије у земљи

© AP Photo / David GoldmanАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Посланик бугарске странке Препород Дејан Николов оптужио је Вашингтон да у потпуности контролише политику и медије у земљи.

„Данас сваки нормалан човек треба да схвати да је Бугарска била изложена геноциду и разарању од стране САД које су заузеле побеђену територију након завршетка Хладног рата. Оне су успоставиле потпуну контролу над политиком у земљи, преузеле су контролу над медијима, створиле су невладин сектор, управљају образовним системом и штите олигархију. Приликом сваког покушаја нашег народа да дигне главу, смењују се амерички агенти у политици што им омогућава да добију неколико година мира за колонијални режим“, рекао је Николов, обраћајући се парламенту Бугарске.

Како је додао, фондови Џорџа Сороша попут „Отвореног друштва“ у Софији од почетка деведесетих година прошлог века радили су на стварању кадрова који би у каснијој фази могли „у потпуности да униште државу“.
По речима Николова, та „каснија фаза“ се дешава управо сада.
„Неки од данашњих народних представника су савремени јањичари који се заклињу на верност евроатлантским вредностима“, рекао је он.
Како је додао, исто се односи на делатност америчког фонда „Америка за Бугарску“ и немачких фондација „Hanns Seidel“ и „Konrad Adenauer“.
Николов је директно оптужио копредседавајућег странке Демократска Бугарска Христа Иванова да припада таквим политичарима. Посланик је подсетио да је Иванов раније био на челу невладине организације „Институт за правне иницијативе“. Ова организација је, према његовим речима, добила „од Америке за Бугарску“ три милиона лева (нешто више од 1,6 милиона долара).
У последњих неколико година бугарски медији су у више наврата објављивали информације о томе кога финансира фонд „Америка за Бугарску“: међу њима су навођени медији и невладине организације. На сајту организације објављују се финансијски извештаји за протекле године, али се не дају подаци о појединцима и организацијама који добијају грантове. Износ финансирања које је „Америка за Бугарску” спремна да издвоји годишње достиже 20 милиона долара.
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
СВЕТ
Бугарски политичар: Американци троше много новца да „купе“ наше душе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала