- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Украјинска криза - болна лекција

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Специјални представник Кине за евроазијска питања Ли Хуи позвао је европске земље да отклоне главне уроке кризе у Украјини и створе услове за преговоре, саопштило је кинеско Министарство спољних послова Кине.
„Кина је позвала европске земље да почну од отклањања главних узрока украјинске кризе и да уложе напоре како би се осигурала дугорочна стабилност на европском континенту“, навео је Ли током разговора са државним секретаром Министарства спољних послова Немачке Андреасом Михаелисом у Берлину.
Све стране, како је рекао, морају да крену од сопствених ставова и да створе повољне услове за обнављање преговора.
Кинески дипломата је додао да ће Пекинг наставити да подржава тесне контакте са Берлином по том питању.
Михаелис је рекао да Немачка високо цени активне напоре Кине у циљу деескалације око Украјине и да је Берлин спреман да учврсти дијалог са Пекингом о низу међународних и регионалних проблема, наводи се у саопштењу кинеског Министарства.
Истовремено, кинеско Министарство је саопштило да је украјинска криза је од почетка била трагедија коју је било могуће избећи, а то што се она развила до овога данас представља болну лекцију.
"Суштина украјинске кризе је у великим противречностима које су се појавиле по питању управљања европском безбедношћу", рекла је званични представник кинеског Министарства спољних послова Мао Нин.
Пекинг је, према њеним речима, увек био на страни мира и дијалога и спреман је да са међународном заједницом игра конструктивну улогу како би се дошло до политичког решења украјинске кризе.
Ли је недавно боравио у посети Украјини, Пољској, Француској, Немачкој како би разговарао са свим странама о политичком решавању украјинске кризе.
Москву би требало да посети сутра.
Кина је у фебруару представила план од 12 тачака и позвала на преговоре и свеобухватни прекид ватре и преговоре, што је Русија поздравила, наводећи да је отворена за постизање циљева специјалне војне операције политичким и дипломатским средствима, док је Зеленски поздравио неке елементе кинеског предлога за прекид ватре, али је рекао да само земља у којој се води рат треба да буде покретач мировног плана.
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СВЕТ
Специјални представник Кине у Кијеву: Не постоји чудотворни лек за украјинску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала