- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Путин: Русија остаје привржена трилатералним споразумима о Карабаху

© POOL / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ В. Путин провел встречи с лидерами ЕАЭС
Президент РФ В. Путин провел встречи с лидерами ЕАЭС - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Русија остаје привржена ставу о решавању ситуације у Нагорно-Карабаху у оквиру трилатералних споразума између Москве, Јеревана и Бакуа, изјавио је руски председник Владимир Путин.
Руски председник је након трилатералног састанка с лидерима Јерменије и Азербејџана, Николом Пашињаном и Илхамом Алијевом, који је трајао око 20 минута, оценио да се ситуација у Нагорно Карабаху развија у правцу решавања проблема.
„У целини, према мом мишљењу, без обзира на тешкоће и проблеме којих још има доста, ипак се ситуација развија у правцу решавања тих проблема. Један од тих праваца јесте рад на саобраћајној комуникацији“, рекао је Путин.
Он је истакао да су нерешени проблеми у вези с Нагорно Карабахом чисто техничког карактера и додао да ће се вицепремијери Русије, Јерменије и Азербејџана састати за недељу дана и разговарати о техничким питањима о Карабаху.
Руски председник је, такође, рекао да лидери Јерменије и Азербејџана сматрају да сва питања у односима двеју земаља могу бити решена.
Пре трилатералног сусрета, Путин је имао и одвојене састанке с Пашињаном и Алијевом.
Пашињан је током одвојеног састанка с Путином рекао да су пограничне и царинске службе Јерменије спремне да обезбеде нормалан прелаз свих транспортних средстава и возова, између осталог и преко територије Јерменије.
Како је додао, Јерменија очекује да ће и Азербејџан бити отворен за превоз јерменског терета у Руску Федерацију и Иран на паритетној основи. Истакао је да се нада и да ће азербејџанска железница бити отворена за јерменске возове преко Нахичевања (ексклава Азербејџана) и Азербејџанску Републику, на пример у Руску Федерацију и у Исламску Републику Иран.
Премијер Јерменије је додао да очекује да ће се ово питање решити на основу суверенитета и надлежности земаља.
Јерменија и Азербејџан су раније данас договорили међусобно признање територијалног интегритета.
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СВЕТ
Историјски договор Јерменије и Азербејџана у Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала