- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симетрични одговор Западу: Зашто Русија распоређује тактичко нуклеарно оружје у Белорусији

© Sputnik / Виталий Ањков / Уђи у базу фотографијаСистем "Искандер-М"
Систем Искандер-М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Реакција на дестабилизујућу политику НАТО и симетрични одговор Западу, оцена је руских аналитичара поводом вести да су министри одбране Русије и Белорусије потписали документа о распоређивању руског нуклеарног оружја на белоруској територији.
На Западу су се вероватно сада мало отрезнили, а још више ће се отрезнити после 1. јула кад то оружје већ буде пребачено у Белорусију, каже за Спутњик војни аналитичар Александар Михајлов, шеф Бироа за војно-политичку анализу, после састанка министара одбране две земље Сергеја Шојгуа и Виктора Хрењина на ком је озваничена ова одлука.
Документима потписаним у Минску одређена је процедура држања руског тактичког нуклеарног оружја у специјалним складиштима на белоруској територији. Како је раније најавио руски председник Владимир Путин, планирано је да изградња складишта буде завршена до 1. јула.
Како је прецизирао Шојгу, белоруској страни предат је оперативно-тактички ракетни систем Искандер М, који може да примени ракете не само конвенционалног већ и нуклеарног наоружања, те да је део белоруских авиона опремљен за могућу примену нуклеарног оружја а да су војници прошли одговарајућу обуку за то.
Уз напомену да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Москва и Минск принуђени да предузму одговарајуће реципрочне мере, Шојгу је истакао да Русија остаје одговорна за контролу нестратешког нуклеарног оружја распоређеног у Белорусији.

Одговор Вашингтону

Војни аналитичар Александар Михајлов истиче да је распоређивање руског тактичког нуклеарног оружја на територији Белорусије симетрични одговор Вашингону који распоређује своје нуклеарно оружје у пет земаља Европе, а да таква структура постоји и у Грчкој као шестој земљи која се, ако пожели, може и шире распоредити.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипрема балистичке ракете противракетног система "Искандер М"
Припрема балистичке ракете противракетног система Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Припрема балистичке ракете противракетног система "Искандер М"
„Ма колико да је Русија указивала да је то кршење споразума о неширењу нуклеарног оружја, да се своје нуклеарно оружје не сме давати трећим земљама, да се не може управљати својим нуклеарним оружјем које се налази на територији друге суверене земље, да је то тотално кршење међународних закона, Американцима колико год то доказивао игнорисали су руске захтеве. И документи о стратешкој безбедности које су Путин и Лавров ставили на сто Западу још у новембру и децембру 2021, неколико месеци пре специјалне операције су се пре свега тога тицали — да америчко нуклеарно оружје не треба да буде на територији Европе“, наводи Михајлов.
Како додаје, руски председник је обећао да ће одговорити на то а ово је управо један од одговора Западу.

Хоће ли се Запад отрезнити

На питање како објашњава бурне реакције и критике ове одлуке Русије овај аналитичар каже да се оне чују пре свега од колективног Запада, јер тамо схватају каква се нова претња за њих неочекивано појавила.
„Они изгледа нису рачунали на такав потез. Јер све оне припреме које је вршила Пољска која је концентрисала своје и јединице НАТО дуж пољско-белоруске границе, па Украјина која је држала контингент опет близу границе с Белорусијом да ако затреба пређе границу и почне војна дејства на територији суседне државе, све те тенденције и маневрисања регистровале су руске обавештајне службе и о томе реферисале највишем руководству“, објашњава аналитичар.
Михајлов подсећа да је руско руководство више пута упућивало предлоге некадашњим западним партнерима у Европи за нормализацију ситуације а да су одатле стизале стално само несувисле приче а док им Вашингтон нешто не нареди одозго они не доносе никакве одлуке.
„Шта онда остаје Русији да ради? Не мора чак ни да покаже нуклеарну батину у васпитном смислу него само да подсети своје бивше европске партнере и каже им — господо, ви сте нуклеарна алијанса а ми смо нуклеарна држава. Белорусија није нуклеарна држава. Међутим, ви имате државу, Украјину са које покушавате да заплашите суседне државе, укључујући и Русију да ћете примењивати ракетно а можда и нуклеарно оружје. Онда не заборавите да и ми имамо Белорусију с чије територије може бити нанет удар а да се притом не примени стратешко нуклеарно наоружање. Вероватно су се сада тамо мало отрезнили, а још више ће се отрезнити после 1. јула кад то оружје већ буде пребачено у Белорусију“, уверен је Михајлов.
Белоруски министар одбране Виктор Хрењин поручио је да размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља.
Сличну оцену изнео је и заменик шефа руске дипломатије Михаил Галузин који је истакао да су безбедносне мере које Москва и Минск предузимају у војно-нуклеарној сфери изнуђена реакција на вишегодишњу дестабилизујућу нуклеарну политику НАТО, као и на промене на кључним правцима европске безбедности.
Он је подсетио да су се чланице НАТО отворено прогласиле „нуклеарном алијансом“, развијајући праксу заједничких нуклеарних мисија, а да поједине чланице блока упорно постављају питање о померању нуклеарне инфраструктуре још ближе границама Савезне државе Русије и Белорусије.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
МИП Русије: Војно-нуклеарне мере безбедности Савезне државе Русије и Белорусије ─ изнудио НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала