- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Војно-нуклеарне мере безбедности Савезне државе Русије и Белорусије ─ изнудио НАТО

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Безбедносне мере Савезне државе које Москва и Минск предузимају у војно-нуклеарној сфери су изнуђена реакција на вишегодишњу дестабилизујућу нуклеарну политику НАТО-а, као и на корените промене, које су се у последње време одиграле у кључним параметрима европске безбедности, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Галузин.

„Као што је познато, чланице Алијансе које отворено теже да Русији нанесу ‘стратешки пораз’, ‘званично’ су се прогласиле ‘нуклеарном алијансом’ и настављају активно развијање праксе ‘заједничких нуклеарних мисија’. Ова пракса се ослања на нуклеарно оружје САД, распоређено у истуреним базама у Европи и Турској, одакле може оперативно да погађа стратешке циљеве на територији Русије и Белорусије“, објаснио је он.

Истовремено, према његовим речима, „чланице НАТО-а све активније у нуклеарним питањима поступају као заједнички антируски фронт, а поједине чланице блока упорно постављају питање о померању нуклеарне инфраструктуре још ближе границама Савезне државе.
Одговарајући на питање да ли ће се тактичко нуклеарно оружје Русије распоређивати у Белорусији на сталној основи или га Москва може повући када то буде сматрала потребним, он је рекао да „у делу који није противречан постојећим међународним обавезама, Русија и Белорусија су поступале, поступају и поступаће у осигурању своје безбедности онако како саме сматрају да је неопходно“.
„За разлику од НАТО-а, где се апсолутно све одлуке потчињавају све отворенијем диктату САД, ми самостално одлучујемо шта, када и како предузимамо“, закључио је он.

Нема предаје контроле над нуклеарним наоружањем

Галузин је такође појаснио да се Белорусија придружила Споразуму о непролиферацији нуклеарног наоружања у својству државе која нема нуклеарно оружје, а руска страна није предала контролу над нуклеарним наоружањем белоруској.
„Мере које се спроводе усклађене су са међународно-правним обавезама. Пре свега, то се односи на Споразум о неширењу нуклеарног оружја“, рекао је он.
Дипломата истиче да и у делу поштовања Будимпештанског меморандума нема никаквих противречности.

„У складу са овим документом, Белорусија се придружила Споразуму као држава која не поседује нуклеарно оружје. Она таква и остаје. Нема преноса контроле над нуклеарним наоружањем са руске стране на белоруску“, објаснио је Галузин.

Он је подсетио да је концепт безбедности Савезне државе „у овом моменту у процесу припреме“.
„Њене одредбе ће се, свакако, добро ‘уклапати’ са напорима које Москва и Минск улажу у јачање заједничке одбрамбене способности“, истакао је заменик министра.
Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере, те да је организован рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије.
Ракетни систем Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Белоруски министар: Распоређивање нуклеарног оружја у земљи ─ одговор непријатељима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала