- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров са кинеским изаслаником у Москви: Кијев и Запад спречавају наставак мировних преговора

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСпецијални представник Кине за Евроазију Ли Хуи допутовао је у Москву где се састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом
Специјални представник Кине за Евроазију Ли Хуи допутовао је у Москву где се састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Специјални представник Кине за Евроазију Ли Хуи допутовао је у руску престоницу где се састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
На састанку су стране размениле мишљења о ситуацији око Украјине и изгледима за регулисање сукоба у тој земљи, а шеф руске дипломатије је том приликом рекао да је Москва посвећена дипломатском решавању украјинске кризе.

„Лавров је изразио захвалност кинеској страни за уравнотежен став о украјинској кризи и високо је оценио спремност Пекинга да одигра позитивну улогу у решавању сукоба. Министар спољних послова Русије такође је потврдио посвећеност Москве политичко-дипломатском решавању сукоба. Истовремено је указао на постојање озбиљних препрека за наставак мировних преговора које су створиле украјинска страна и њени западни покровитељи“, наводи се у саопштењу.

Обе стране су изразиле спремност за даље јачање руско-кинеске спољнополитичке сарадње која је усмерена на одржавање мира и стабилности у региону и на целој планети.
Састанак је одржан у Министарству спољних послова Русије, где је кинески изасланик провео око сат и по. Ресор је напустио без коментара.
У међувремену, Министарство спољних послова Кине саопштило је да је Ли Хуи током састанка са представницима руководства ЕУ у Бриселу истакао да је Кина увек заузимала објективан и праведан став о украјинском питању, активно промовишући мировне преговоре.
„Између Кине и ЕУ постоји велико разумевање по том питању“, рекао је кинески изасланик.
Посетом Русији завршава се турнеја специјалног представника Кине Ли Хуја током које је посетио Украјину, Пољску, Француску, Немачку и Белгију, где је разговарао о кинеској мировној иницијативи за политичко решаавње украјинске кризе.
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СВЕТ
Кина: Украјинска криза - болна лекција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала