- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Луки је депресија уништила каријеру – али Француска га поново слави /видео/

© AFP 2023 / Nicolas TUCATЛука Пуј
Лука Пуј - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Ролан Гарос није ни почео, а публика је током већ направила атмосферу као да се игра финале. Оправдање је потпуно валидно јер је Лука Пуј успео преко квалификација да обезбеди главни жреб, а због емотивне приче Француза његова победа посебно је добила на значају. Пуј се радовао заједно са ћеркицом, а испред свлачионице дочекани су уз овације.
Лука Пуј, француски тенисер, савладао је у финалу квалификација за Ролан Гарос Аустријанца Јурија Родионова резултатом 1:6, 7:5, 6:0 и тиме успео да обезбеди главни жреб на париској шљаци.
После победе са ћеркицом у рукама Пуј се упутио ка свлачионици, а скупљачи лоптица су се ујединили и емотивно уз гласне повике и аплаузе испратили тату и девојчицу.
Французи су у Паризу направили праву „Дејвис куп“ атмосферу, навијало се као да се игра финале, јер су за Пуја сви посебно везани због тешког психичког стања у ком је био и из ког је успео да се избави.
Пуј је упао у депресију 2022. године када је доживео повреду ребра због ког је требало да буде одсутан око две недеље. Међутим, у болници су га дотукли здравтсени проблеми осталих људи после чега није био исти.
„Отишао сам на третман у хипербаричној комори како би ми то помогло да повреда што брже зарасте, али сам тамо био окружен болесним људима, који умиру, који су у терминалној фази рака, а ја сам тамо био због сломљеног ребра. То може различито да утиче на човека, а мене је дотукло“, рекао је Пуј.
Тренинзима се вратио, али у јако лошем психичком стању које му је одузимало сан.
„Упао сам у депресију која ме је довела до тога да спавам свега сат времена и да почнем да пијем. Нисам могао ока да склопим. Био сам са тренером Феликсом Мантиљом. Ушао сам у собу и почео да гледам у плафон. Тонуо сам у нешто ужасно. Сваког јутра, Феликс би ме питао, ‘ти не спаваш?’. Одговорио бих: ‘Да, да, имам алергије, на гриње, на полен, траву’. Лагао сам га. Затварао сам се у себе, нисам ником причао. Јер нисам од оних момака који много говоре. На тренинг сам стизао исцрпљен, што је било иритирајуће. Био сам у лошој фази. И донео сам одлуку да престанем. Иначе бих се нашао у болници Света Ана, међу лудацима. Морао сам да престанем, због менталног здравља“, открио је Пуј.
Фрацуски тенисер има лепу каријеру која је нажалост после депресије кренула силазном путањом. Пуј има пет титула, 2018. године био је десети тенисер планете, а 2019. стигао је до полуфинала Аустралијан опена када га је победио Новак Ђоковић.
На Вимблдону и УС Опену је 2016. године стизао до четвртфинала, а исте сезоне је уједно и освојио прву титулу на турниру у Мецу.
Нажалост, после проблема Пуј није успео да се врати на стазу којом је корачао тих година, тренутно је 670. тенисер света, а остаје нада да ће га учешће на Ролан Гаросу пробудити, јер има 29 година и дефинитивно још увек није време да каже збогом рекету и лоптицу.
Ако ни због чега другог, макар због слике која је стигла из Париза која показује да Франуска жели назад старог Луку.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СПОРТ
Почиње Новакова битка за прво место – трофеј најсигурнији пут до врха
Александар Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СПОРТ
Новак је био ту када је Александру било тешко – сада мора против њега
Новак Ђоковић и Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СПОРТ
Новак и Данил се срели у Паризу: Српски и руски ас пробали париску шљаку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала