- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин о реакцији Грузије на укидање виза: Јесу ли потпуно полудели?

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да га је изненадила реакција Грузије на његову одлуку о укидању визног режима и обнављању директних авио-линија са том земљом.
„Реакција која је уследила за мене је била потпуно неочекивана. Мислио сам да ће сви рећи хвала, добро је. Не, тамо се подигла нека потпуно несхватљива прашина због тога. Веома чудно. Искрено говорећи, то је било једноставно неочекивано. Када погледам са стране, помислим: јесу ли потпуно полудели, шта ли? Није јасно шта се тамо код њих дешава“, рекао је руски лидер.
Путин је појаснио да је донео одлуку о укидању виза јер жели да подржи људе који теже да изграде нормалне односе са Русијом у Грузији, као и руски бизнис и грађане који воле суседну земљу.
„Спремни смо да урадимо свој део посла и, као што сам већ рекао, правимо кораке напред и наставићемо да то чинимо и у будућности у зависности од тога како на то буду реаговали наши партнери“, казао је руски лидер.
Он је додао да Грузија треба сама треба да одлучи како ће се развијати и којим путем ће ићи.
Подсећамо, према указу који је потписао Путин, грађани Грузије од 15. маја ове године могу да долазе и одлазе из Русије без виза на основу важећих докумената. Другим указом руског лидера укинута је забрана руским авио-компанијама да лете у ту земљу и продају туристичке аранжмане.
Председница Грузије Саломе Зурабишвили назвала је одлуку Москве провокацијом.
Први авион из Москве слетео је у Тбилиси 19. маја након четворогодишње паузе. Истог дана на аеродрому у престоници Грузије окупили су се противници који се противе одлукама Москве. Окупљени су покушали да пробију полицијски кордон и упадну на аеродром, али их је полиција спречила. Приведено је шесторо људи. Следећег дана је први авион компаније „Џорџијан ервејс“ полетео за Русију.
Авион — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
Путин потписао: Укинут визни режим са Грузијом и забрана летова; Грузија поручила: Неприхватљиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала