- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Вашингтон својим изјавама о нападима на територију Русије даје Кијеву карт бланш

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска војска током специјалне војне операције у Украјини
Руска војска током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Вашингтон изјавама да су дозвољени напади Кијева на територију Русије даје кијевском режиму карт бланш, а Москва из тога изводи и политичке и практичне закључке, између осталог и у војној сфери, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Оно што се у последње време може чути из Вашингтона је демонстрација дрског и самоувереног менторства у односу према нама и потврда да је Кијеву апсолутно све дозвољено“, рекао је он.
САД прво објављују да, с обзиром на то да Крим није признат као суверена територија Руске Федерације, Кијев може да примењује америчко наоружање и на ту област, али већ следећег дана у Вашингтону говоре о томе да „не охрабрују“ ударе на руску територију.

„То је овлашћење и апсолутна индулгенција коју Американци дају кијевском режиму. Из тога долазимо до закључака и у политичкој, практичној и војној сфери“, истакао је Медведев у интервјуу листу „Међународни живот“.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена је током разговора са украјинским властима поновила да не подржава нападе на руску територију, изјавио је данас портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.
„Још једном смо ставили до знања Украјинцима шта мислимо о нападима на Русију - не желимо да подстичемо то или омогућавамо и не желимо да се никакво америчко оружје користи за нападе на руску територију“, рекао је он за Си-Ен-Ен.
Портпарол Беле куће за националну безбедност је додао да је Вашингтон од Кијева добио уверавања да ће поштовати жељу САД, као и да Америка не желе да рат ескалира ван територије Украјине.
Међутим, помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан раније је изјавио да САД нису поставиле никаква ограничења за Украјину када је реч о примени америчког оружја за нападе на Крим.
Пробе балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев: Ако Запад да Кијеву нуклеарно оружје, Русија ће морати да изврши превентивни напад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала