- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Из Немачке за Спутњик: „Песма и аплауз за губитнике – Бундеслига враћа веру у фудбал“

© AP Photo / Matthias SchraderБајерн
Бајерн - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Незапамћени расплет за титулу у Бундеслиги из Франкфурта је испратио Драгослав Степановић, који је дан касније за Спутњик поручио да за 40 година, колико живи у Немачкој, ништа слично није видео.
Додао је популарни Степи да тако нешто враћа веру у фудбал јер не постоје апсолутно никакве радње ван терена, већ се све одлучује тамо где треба – на „зеленом тепиху“.
Фудбалски свет бруји о начину на који су „милионери“ прокоцкали титулу у последњем колу, а коју су чекали пуних 11 година, односно о голу Џамала Мусијале у 89. минуту који је опет крунисао Бајерн.
Бајерн Минхен - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
СПОРТ
Две мрље на нестварној титули Бајерна – огласила се легенда: „Најгори дан у животу“
Степи који је уживао у франкфуртских 27 Целзијуса поред базена у недељном подневу, поручио је за Спутњик да никада ништа слично није доживео.
„Немачка је познато по томе, по регуларности. Мада, морам да кажем да је у неким давним временима било и другачије, и када су их једном открили и казнили, после се све променило. Не сећам се да је ико икада видео, доживео, учествовао у онаквом расплету у првенству. Не односи се то само на титулу, већ и на пласман у еврокупове и борбу за опстанак. Ето, за 40 година колико сам у Немачкој, никада нисам видео и доживео толико узбуђења. Баш ми је драго због свега што се широм света дешава у фудбалу“, почео је разговор Степановић и наставио:
© Фото : Принтскрин/Јутјуб - „Harald Schmidt“Драгослав Степановић
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Драгослав Степановић
„Замислите само да један Мајнц који је претходно изгубио три узастопне утакмице од клубова који му нису ни до колена, да Дортмунду два гола и на крају остане непоражен. То је тај немачки менталитет, то је та драж фудбала и нешто што враћа веру и што држи Немачку у самом врху европског и светског фудбала и чини је познатом и цењеном“.
Степановић који је са Ајнтрахтом освојио Куп Немачке, изгубио је титулу у последњем колу од Ханзе Рошток, и овај кикс Дортмунда га је вратио у нека стара времена.
„Доживео сам нешто слично водећи Ајнтрахт када смо се у последњм колу саплели против Ханзе. Нисмо победили и на крају нисмо узели титулу коју је клуб чекао од 1959. године. Али, када су Дортмунд и Бајерн у питању, морам да кажем да су Баварци после оног пораза од Лајпцига у претпоследњем колу на свом терену, веровали и даље да ће узети титулу. Причали су наглас о томе да и Дортмунду у задњем колу може да се догоди идентичан сценарио, а да ће они победити Келн. Тако је и било“, истиче Степановић.
Причајући о томе колико је фудбал у Немачкој популаран Степи је рекао да би његов Ајнтрахт који се пласирао у финале Купа Немачке распродао за час три своја стадиона.
„Фудбал је нешто невероватно, због тога је феномен. Како је само Ајнтрахт за минут преокренуо полуфинале купа против Штутгарта и пласирао се у финале где ће 3. јуна играти против Лајпцига. Продали би 200.000 карата за пет минута у то нема дилеме. Фудбал се игра 90 минута нема предаје. У фудбалу свашта може за минут да се догоди, промени. Јасно је због чега тренери често тако касно посежу за изменама“, додаје Драгослав.
Некадашњи стратег Војводине, Радничког из Ниша који је тренерско име изградио у Немачкој, прокоментарисао је и потез Бајерн да отпусти Оливера Кана и Хасана Салихамиџића, упркос освојеној титули.
„Нисам изненађен јер Бајерн је велики клуб, а Кан је на почетку функционерске каријере. Јесте он легенда Бајерна, све то стоји. Борио се као играч, заслужио је због борбе, срца и те припадности да буде ту где јесте, али на крају крајева интерес клуба је испред свега и свих. Шта да очекујете када су променили тренера Нагелсмана ког су платили 25 милиона евра, како онда да им буде жао да превремено окончају сарадњу са Каном и Салихамиџичем. Бајерну је мало фалило да први пут остане без трофеја у сезони, а знате и сами када почиње сезона да најављују напад на сва три фронта“, објашњава Драгослав.
За крај је Степановић дочарао како је изгледала атмосфера испред чувеног „Вестфалена“ на ком је било 80.000 навијача, а још толико је истало испред.
„Верујте, они су своју потешкоћу превазишли онда када је било јасно да је Бајерн првак. Певали су и поздрављали своју екипу као да су прваци. То је нешто што је потребно фудбалу. Нешто што мора да се гаји, васпитава, од оних генерација када имају осам, девет, 10 година још у омладинској школи. Спортски је да изгубиш, спортски да победиш. То је оно што чини фудбал јединственим“, закључио је Драгослав Степановић разговор за Спутњик.
Бајерн Минхен - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
СПОРТ
Две мрље на нестварној титули Бајерна – огласила се легенда: „Најгори дан у животу“
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
СПОРТ
Лилипутанац добио меч вредан скоро 200.000.000 евра!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала