- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бивши селектори за Спутњик: „Новак фаворит на Ролан Гаросу – Алкарас исфорсиран“

© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић је први фаворит за освајање Ролан Гароса тврде бивши селектори Дејвис куп репрезентације Србије Горан Бубањ и Богдан Обрадовић за Спутњик. Иако је Карлос Алкарас на париску шљаку стигао као први рекет света, Бубањ и Обрадовић слажу се да су могућа изненађења, док су навели и да обојица имају велика очекивања од Хамада Међедовића.
После пораза у четвртфиналу Мастерса у Риму, форма Новака Ђоковића није деловала блиставо.На проблеме са лактом српски ас није могао више да жмури и Холгер Руне искористио је велику шансу.
Међутим, Новаков пораз у „вечном граду“ није променио много тога пред Ролан Гарос, где већина тениских стручњака њега види као првог фаворита, док иза њега остављају Карлоса Алкараса и Данила Медведева.
Пред почетак Отвореног првенства Француске, Горан Бубања, бивши селектор Дејвис куп репрезентације Србије у периоду од 1998. до 2002 године, сматра да Рим за Новака није био драматичан као и да није показао пуно слабости.
„То што се дешавало Новаку је све велики стицај околности, почело је добро у Аустралији, онда несрећна америчка турнеја, створио се вакум у тренингу. Тешко је задражати фокус у тенису без изазова. Новак јесте мало лошије отворио сезону на шљаци, али не само својом кривицом већ су проблеме правили и временски услови“, истакао је Бубањ.
Бивши селектор чврсто верује да је Ђоковић у Париз стигао у доброј форми и да је први фаворит јер уколико има и неке потешкоће, имаће времена за одмор с обзиром на то да мечеве неће играти сваки дан.
„Није Новак подбацио у Риму. И даље је први фаворит на Ролан Гаросу. Пораз од Рунеа у Риму није био драматичан, освојио је сет, није играо лоше. У Париз долази у сасвим доброј форми има времена, дуг је турнир, игра се сваки други дан, мислим да ће полако ући у форму и да је реално и даље фаворит број један“, сматра Бубањ.
Бубањ верује да ће ситуација бити далеко јаснија када турнир уђе у другу недељу.
„Видећемо у полуфиналујасније, под условом да Алкарас стигне до тог меча. Миузимамо да ће он у полуфинале као чињеницу ,а не мора да значи. Не знамо како је он здравствено, видећемо.дуг је турнир. Новак је свакако фаворит, али кад уђемо у другу недељу свима ће бити јасно да ли је фаворит број један или не“, објашњава бивши селектор.
Бубањ је објаснио да Алакарса не види као првог фаворита јер сматра да је он кроз неке приче исфорисирано на том месту јер ове године нема Рафаела Надала.
„Алакарас је исфорсирано фаворит, пошто је Надал у повлачењу, био је потребан Шпанац, наметнуо се играма, повреде су последица великих напора, ако играте маскимално на сваком турниру тело се презасити. Сама форма није спорна, игра одлично, ко хоће да га победи мора баш добро да игра, али тајна је у томе колико је здрав и спреман, јер сваки меч носи ризик, млад је игра без резерве, једноставно није лако издржати“, објаснио је Бубањ.
Богдан Обрадовић, који је још дуже од Бубња носио звање селектора Дејвис куп тим Србије, односно од 2007. Па све до 2016. године, такође се пита због чега је Алкарас толико често повређен.
Чудно ми је то што је често повређен. Немамо јасну слику о њему, јасно је да се ради о великом таленту, али ми није јасно како толико млад играч може да има толико проблема“, рекао је Обрадовић.
Бивши селектор одлично познаје Новака и зна које су границе српског аса. Обрадовић верује да је Ђоковић на Ролан Гарос отишао као први фаворит.
„Новак је главни конкурент за титулу и може да је освоји. Има доста добрих играча, талентованих, али мислим да неће бити непријатних изненађења када је реч о Новаку и да ће доказати да је заслужено први фаворит“, јасан је Обрадовић.
Поред Ђоковића и Алкараса као фаворит после освајања Рима намеће се и Данил Медведев, међутим Бубања сматра да руски ас има тежак жреб и да му неће бити лако стигне до финала.
„Може да догура далеко,добио је самопоуздање, сигурно је један од фаворита, али са њеогве стране има добрих играч. Биће занимљиво, нисам уверен да може да понови резултат из Рима. Међутим, на Ролан Гаросу може да дође до изненађења и када је реч осталим играчима, ту су Холгер Руне, Стефанос Циципас па и Каспер Руд, никад се не зна“, објаснио је Бубањ.
Међутим, та изненађења ограничава да могу да се десе у кругу играча који су на самом врху, јер аутсајдери тешко долазе до неочекиваних победа на Гренд слемовима.
„Нема много изненађења на Гренд слемовима, меч не траје испод два и по сата, да би добили фаворита морате да играте најмање четири сата, а за то морате да будете у невероватној форми“, сматра Бубањ.
Србија ће поред Новака, после елиминације Ласла Ђереа, имати још четвроциу представника и једну представницу. Хамад Међедовић направио је велики успех јер се само 19 година пласирао у главни жреб Ролан Гароса, али бившег селектора то не изненађује јер у момку из Новог Пазара види велики таленат.

„Оно што он показује нон стоп, како је кренуо, јесу одлични резултати. Његов потенцијалан није споран, мислим да полако прилази неком ренкингу који би му био добар, да уђе у сто најбољих, то је положај на листи који ти дозвољава да играш гренд слемове. Ово је за њега одкосчна даска и тренутно је реална слика да уђе у топ сто, а касније може много далеко да оде“, сматра Бубањ.

Обрадовић је Међедовића хвалио већ раније одмах после победе у финалу квалификација, али тада није желео да говори о томе да српски тенисери имају тежак жреб. Бивши селектор верује да Србија има представнике који могу далеко да догурају.
„Што да не сањамо српско финале, ко не сања тај не досања“, рекао је Обрадовић за Спутњик и тим речима перфектно најавио Отворено првество Француске.
Нажалост, Ђере је после велике борбе доживео пораз од Андреја Рубољва, али Србија има још пет момака и једну даму од којих су очекивања као и увек велика.
Новак Ђоковић и Александар Ковачевић на терен неће пре 13:15, док се од 14 часова очекује меч Филипа Крајиновића и Френсиса Тијафоа. После Филипа на терен излази и млади Хамад Међедовић који од 14:40 игра против Маркуса Ђирона.
Душан Лајовић је последњи у низу од српских представника, а његов меч против Жинжен Жанга неће почети пре 16 часова.
Миомир Кецмановић и Олга Даниловић своје мечеве првог кола играју у уторак.
Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СПОРТ
Шпанац први – а „за вратом“ су му Рус и Србин
Стефанос Циципас и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СПОРТ
Циципас упутио ироничан коментар на Ђоковићев рачун
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
СПОРТ
Српско-руска драма у Паризу припала Андреју – Ласло се борио до самог краја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала