- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Херсону на две локације Украјинци муче људе због сарадње с Русима, учествују и страни плаћеници

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаИстражни затвор у Јеленовки
Истражни затвор у Јеленовки - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Служба безбедности Украјине организовала је у Херсону ћелије за мучење како би се обрачунала са људима који су сарађивали са руским властима у време док је град био под контролом Оружаних снага Русије.
У тим ћелијама, , организованим у деловима града који су у надлежности Дњепровског и Комсомољског одељења полиције, без икаквог суђења убијено је или мучено више људи, рекао је за Спутњик представник руских безбедносних снага позивајући се на изворе у украјинској полицији.
Како је навео саговорник, мучења врше и страни плаћеници.

„У Дњепровском одсеку полиције раде углавном Украјинци, а одељењем руководи Григориј Невкритиј, начелник стратешке обавештајне службе при МУП Херосна, његов заменик Александар Привеса, као и други“, навео је саговорник агенције.

Он истиче да је на том месту преминуо Владимир Малина, који је остао у граду а приведен је 5. априла ове године.

„Он је зверски претучен, а наредног дана је преминуо у ћелији. Како би се сакриле чињенице о његовој погибији, друга двојица приведених заједно с њим, запослени у руском хуманитарном центру, мучени су и приморани да напишу да је Малина пуштен на слободу заједно с њима“, навео је саговорник.

У ћелијама је до смрти мучено неколико људи, мада су они званично проглашени као нестали.
Што се тиче другог одељења МУП где постоје ћелије за мучење, о њему се мало шта зна јер тамо су странци и локалце тамо не пуштају.
„Тамо се могао чути енглески, пољски, грузински“, рекао је саговорник Спутњика и додао да припаднике националистичких украјинских одреда користе као физичку силу за обрачун са људима који се не свиђају кијевском режиму.
Колико је познато, тамо је ангажован Гнатјук Богдан који је до почетка специјалне војне операције радио у полицији а потом се са украјинским снагама вратио у Херсон, као и Алексеј Љубинскиј, украјински националиста познат по томе што плени туђу имовину.
Жртава има барем три - од мучења је умрла медицинска сестра градске болнице Ана Деменска, после хапшења је нестао Александар Сенденци који је у Русији радио као истражитељ и није се евакуисао из Херсона. Он је био подвргнут мучењу.
Нестао је и Евгеније Усачов који је радио при руским властима, једно време су га држали у подруму а потом више није било вести о њему.
Још 15 грађана лишено је слободе на различит временски рок, након што су били принуђени да на саслушању сведоче на своју штету.

„На тај начин полиција и специјалне службе Украјине спроводе истраге кршећи украјинско законодавство, примењујући према приведенима методе физичке силе. У циљу вршења притиска над приведенима активно се ангажују страни плаћеници и припадници националистичких одреда“, закључио је саговорник.

Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2022
РУСИЈА
Медведев: Учинићемо све да украјински нацистички режим нестане
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала