- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Још две награде за филм „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић

© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Дугометражни филм „Овуда ће проћи пут“ младе редитељке Нине Огњановић освојио је две значајне наградена недавно завршеном „Mammoth“ филм фестивалу у Сједињеним Америчким Државама - награду жирија за најбољи филм у категорији међународних целовечерњих играних филма и награду публике у истој категорији.
Српска премијера филма „Овуда ће проћи пут” одржана је у оквиру главног такмичарског програма 51. ФЕСТ-а на коме је филм освојио награду публике за најбољи европски филм.
Светску премијеру остварење Нине Огњановић је имало на фестивалу „Slamdance“ у Сједињеним Америчким Државама у јануару и освојило награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм.

Када смо немоћни да остваримо снове

Након кратких филмова „Нови телевизор“ и „Плачу“, Огњановић је са остварењем „Овуда ће проћи пут“ дипломирала 2022. године на Факултету драмских уметности у Београду.
„Идеју сам имала пре него што сам уписала факултет. Написала сам сценарио који је дуго стајао са стране и чекао. Када сам почела да радим филм, пре три године, интересовало ме је да истражим тренутак у одрастању када хоћемо нешто више, можда ван места у коме смо, или нешто боље, нешто о чему маштамо и како смо немоћни да то остваримо“, рекла је ауторка за Спутњик уочи српске премијере филма.
Радња је смештена у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.
© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић

Тескоба и у рају

Савршену сценографију Нина Огњановић је пронашла у селу Топли До на Старој планини.
„У Топлом Долу смо пронашли заиста специфичну атмосферу. Они су сачували своје куће прављене од блата. То је била права сценографија, коју не бисмо могли да направимо. Када смо одлучили да тамо снимамо, што је била логистичка ноћна мора, покушавала сам сценарио да прилагодим Топлом Долу и Топли До сценарију“, објаснила је наша саговорница.
Контрастом између природног пространства, прелепих пејзажа, сунца, и унутрашње тескобе ликова, редитељка је настојала да укаже на то да се ништа неће променити ако у себи потискујемо проблеме макар се налазили и у рају.
У филму играју Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.
Филм ће од јесени бити у биоскопима широм Србије.
Јана Бјелица у улози Јане у филму Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
КУЛТУРА
Редитељка дебитантског филма „Овуда ће проћи пут“: Нема раја ако је тескоба у човеку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала