- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак налетео на прву мину – Шпанац руског порекла који је Србина послао „на другу планету“

© AP Photo / Thibault CamusНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер и Шпанац Алехандро Давидович Фокина састају се у петак не пре 15:45 у трећем колу Ролан Гароса. Србин и Шпанац до сада су се састали три пута у каријери, Новак је победио два пута, док једини пораз добро памти јер се догодио на шљаци.
Није Новак Ђоковић имао превише проблема у прва два кола Ролан Гароса, али прави изазов могао би да га сачека у трећем мечу против често неугодног Алехандра Давидовича Фокине.
Шпанац је српког аса победио само једном и то у њиховом последњем дуелу у Монте Карлу прошле године. Новак је у Кнежевину тада стигао после неуспешног старта сезоне јер су га најпре депортовали из Аустралије, а потом му забранили да наступа у Сједињеним Америчким Државама.
Мотивисани Шпанац дочекао га је спреман са све својом представом на шљаци. Фокина на шљаци пада више него било који други тенисер, па је тако већ постао мало и досадан са акробацијама које знају да противнике избаце из ритма.
Чак девет брејкова је Фокина направио против Новака, а у трећем сету у том мечу славио је резултатом 6:1.
Мало ко зна да је Фокина тенисер руског порекла, оба родитеља су му Руси, а отац Едвард Давидович био је професионални боксер.
Управо је после победе над Новаков Шпанац остварио највећи успех у каријери јер је играо финале Монте Карла у ком је изгубио од Стефаноса Циципаса.
Шпански тенисер ове године игра сасвим добро, а у априлу је стигао и до 24. места на АТП листи што је његов најбољи пласман.
Тренутно је 34. на планети, а до сусрета са Новаком дошао је после победа над Артуром Филсом и Луком ван Ашом.
"Сви знамо какав је Ноле. Он је тениска легенда и биће ми част да играм против њега. Претпостављам да ће меч бити на стадиону "Филип Шатрије". За мене ће то бити задовољство, даћу све од себе да победим. Познајем га, гледао сам га на телевизији и добро се слажено ван терена. Тренирали смо неколико пута у Марбељи, имам добар однос са њим и тимом. Он је невероватан, али када играте против њега неколико пута видите да је он само још један играч и да може да се победи", рекао је Фокина о Новаку.
Шпански тенисер и раније је доказао колико поштује Ђоковића, а посебно се памти несвакидашња честитка коју је српском асу посветио поводом освајања Аустралијан опена.
"Ђоковићу, врати се на своју планету", написао је Фокина алудирајући на Новаков маестралан подвиг и десети трофеј у Аустралији.
Српски ас такође гаји велико поштовање према Шпанцу, а свестан је да мора да буде опрезан јер како и сам каже Фокина је специјалиста за шљаку.

"Од њега сам изгубио када смо последњи пут играли у Монаку прошле године, у једном чудном мечу, на почетку сезоне на шљаци када играм слабије од мог препознатљивог нивоа. Он је специјалиста за ову подлогу, играч који је значајно напредовао протеклих година и у овој сезони добио неколико великих играча – као што је Руне у Мадриду" , рекао је Новак о наредном ривалу.

Новак и Алехандро на терен излазе после два меча у конкуренцији дама, односно када заврше Кики Мертенс и Џесика Пегула, а потом Арина Сабаленка и Камила Рахимова.
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СПОРТ
Романса Руса и шљаке се није добро завршила – Србин наговестио разлог
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СПОРТ
Ђоковић о бурним реакцијама према стручном штабу: „Сваки пут се договоримо и опет ме не разумеју“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СПОРТ
Ђоковић о НБА финалу: „Волим Батлера, али морам да подржавам свог човека“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала