- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Израелска кухиња“ замирисала јако на Маракани – многима се не свиђа

© Фото : ФК Црвена звездаБен и Катаи
Бен и Катаи - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Долазак Барака Бахара на место шефа стручног штаба Црвене звезде изазвао је огромне потресе. Иако је тек окончана успешна сезона, на Маракани нема мира. Увелико се ради, осећа се мирис „израелске кухиње“, а у главној улози је управо Бахар, који је спремио радикалне резове што се многима не допада.
Нови тренер, нова правила. Нема привилегованих, заштићених. Шта је било било је.
Коме се свиђа може да остане, ко неће, може да иде. Два изузетно јака имена, заправо два најјача и највећа имена у овој генерацији Звезде – Милан Борјан и Александар Катаи су тренутно у жижи због свега што се дешава од доласка Барака Бахара и земљотреса који је изазвао једним телефонским позивом.
„Упознао сам тренера Бахара у Београду и лепо смо се испричали. Када сам дошао у Париз, нови тренер ме је пзвао и саопштио ми да нисам више први голман и да не рачуна на мене. Телефонским путем. Искрено, јако ми је тешко и јако сам повређен. Јер, мислим да нисам заслужио да ме тренер који је два дана у клубу позове и саопшти такву информацију. Просто мислим да је требало да будем испоштован на начин који доликује некоме ко је шест година живота дао Црвеној звезди“, рекао је Борјан и додао да његово срце куца за Звезду, јер је он њен војник.
Наиме, израелски стручњак је саопштио Звездиној неприкосновеној „јединици“ да неће бити први голман и да може да остане и да „греје клупу“, што је досад било нешто незамисливо, или да је слободан у избору нове средине. Такав епилог очекивано је шокирао репрезентативца Канаде који је уткао себе у шест везаних титула Звезде, а у међувремену је постао и лидер екипе, што потврђује капитенска трака око мишице.
Али, не занима превише суровог професионалца Бахара што је Борјан, очекивано повређен и увређен. Пажљиво је све испланирао и увелико се "крчка" у његовој "израелској кухињи" чији се мирис већ осећа у Љутице Богдана 1.
Према информацији Моцарт спорта, Омри Глазер виђен је као Борјанова замена међу стативама. Реч је о голману рођеном 1996. године који иза себе има одличну сезону са Хапоел Бер Шевом, која је завршила друга у израелском шампионату из Бахарове Макаби Хаифе.
Њих двојица су већ сарађивали, па би то могло да буде најбоља препорука да посао буде успешно обављен у што краћем року. Глазер има и четири наступа за репрезентацију Израела и савршено се уклапа у фудбалску визију Барака Бахара. Помиње се још и Владан Ковачевић из пољског Ракова, али је јасно да Борјан неће бити први избор.
Није се бура дигла само због "случаја Борјан", наводно је "на леду" и Звездин магико Катаи ког Израелац види као опцију за Суперлигу, не и за велику сцену - Лигу шампиона.
Наводно, нови шеф има примедбу на слабо трчање везисте из Србобрана и то му је по свему судећи поручио, такође путем телефона, баш као и Борјану. Порука је да мора озбиљно да поради на физичкој спреми како би се спремио за европске изазове, у супротном рачунаће на њега у Суперлиги. Самим тим, остаје да се види како ће најкреативнији фудбалер црвено-белих реаговати на такав наступ Бахара.
Стручњак који је са Макабијем преко Звезде прошле сезоне стигао до Лиге шампиона, такође је звао још неколицину фудбалера којима је поручио да је задовољан њиховим партијама, а то су Мирко Иванић, Кингси Кангва, Гелор Канга, Александар Пешић и Милан Родић.
Када су доласци у питању, а јасно је да ће их и те како бити, прво звучно име које се помиње уз голмана Омрија, је Мунас Дабур, с чијим квалитетима је Звезда врло добро упозната.
Израелска гол-машина која је преко Салцбурга до Хофенхајма тресла мреже и играла против црвено-белих у квалификацијама за Лигу шампиона, касније у груној фази Лиге Европе, лако би могла каријеру да настави у Звезди.
Дабур је према неким информацијама био „виђен“ на Маракани још прошле сезоне, али је изненађујућа елиминација од Баракове Макаби Хаифе утицала да пропадне договор.
Сада би Бахар лако могао да уговори долазак искусног 31-годишњег нападача Хофенхајма.
Дабур је стандардни репрезентативац Израела, постигао је 15 голова на 40 мечева за национални тим и остаје да се види да ли ће, и у ком року Бахар и Дабур (про)наћи заједнички језик.
Сума сумарум, мирис „израелске кухиње“ већ се јако осећа на Маракани, а многима се не свиђа. Али, Бахар очигледно има одрешене руке и у његово име говориће резултати.
Генерални директор Звездан Терзић је приликом захвалнице Милошу Милојевићу који је с клубом освојио дуплу круну после чега је уследило довиђења, ту одлуку образложио да је Звезди потребна свежа крв и искорак у Европи, где за седам узастопних сезона клуб углавном није успео да изађе из групе, или је завршавао европску одисеју на првом кораку нокаут фазе.
Симон Марчињак - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
СПОРТ
УЕФА опростила Пољаку политички грех – судиће финале Лиге шампиона
Милан Борјан - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СПОРТ
Звезди је дао године и срце – Израелац га прецртао после два дана: „Нисам ово заслужио“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала