- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски министар: У хотеле за украјинске избеглице "смештали" и нерођене бебе, следи истрага

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
У бугарским хотелима који су угостили украјинске избеглице, више од 50 одсто таквих пријава биле су поновљене, односно, један исти човек је, према документима, истовремено боравио у два хотела, испричао је министар унутрашњих послова Иван Демерџиев.

Оно што ме је још шокирало јесте и да су то била деца која се још нису ни родила у тренутку усељавања. Последње што ћу рећи је да је било лица који, према информацијама пограничне полиције, нису боравили у Бугарској, истакао је министар.

Према његовим речима, бугарске власти успеле су да се са украјинским амбасадором договоре да идентификују и разграниче избеглице којима је потребна помоћ од туриста који су дошли у Бугарску на одмор.

„Када се то десило, број људи који је добио заштиту (бугарски програм за избеглице) драстично је опао. При првој физичкој провери хотела, открили смо око 3.000 људи мање од 12.000 колико је требало да тамо борави“, изјавио је министар.

Он је такође обећао да ће се утврдити да ли су у тој шеми „избегличког туризма“ учествовали државни службеници или лица на високим положајима.
Према подацима Управе Врховног комесара Уједињених нација за избегличка питања од маја 2023. године, у Бугарској се налази нешто више од 51. хиљаде украјинских избеглица, а број лица, пријављених за добијање помоћи према државном програму износи скоро 160 хиљада.
Министар је први пут о пракси „мртвих душа“ говорио пре неколико дана када је изјавио да је Кабинет бившег бугарског премијера Кирила Петкова вероватно злоупотребио средства намењена украјинским избеглицама, а данас је у парламенту одговарао на питања посланика.
Бивши вице-премијер Калина Константинова која се бавила питањем помоћи украјинским избеглицама категорички је одбацила ове тврдње, истичући да никаквих „мртвих душа“ није било. Сва средства за ибеглице била су опредељена преко ЕУ а не из буџета.
Подсетимо, смештајем украјинских грађана првих неколико месеци бавили су се власници хотела. Најпре су добијали 40 лева по човеку дневно (око 20, 5 евра), а затим 15 лева (око 7,7 евра).
Власници хотела понекад су правити и такве прекршаје да су избеглице биле пријављене и у три различита хотела истог власника. Током контроле се испоставило да је у делу хотела боравило 1, 5 пута више избеглица, него што је то дозвољавао капацитет објекта.
Украјинске избеглице у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РЕГИОН
Бугарски медији: Украјинци протестују јер треба да се иселе из хотела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала