- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва не види изгледе за наставак прехрамбеног споразума

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаПретовар овса у камион
Претовар овса у камион  - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Инспекције бродова у оквиру прехрамбеног споразума су настављене, саопштио је новинарима заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
„Колико нам је познато, Заједнички координациони центар у Истанбулу ради на томе да се превазиђу сви проблеми који јављају на основу процедуралних правила која су усвојена прошле године и претпостављају да ће постојати консензус за решавање проблема који се појављују. Сада су ове инспекције настављене“, рекао је Вершињин.
Он је додао да Москва не види перспективе за продужавање прехрамбеног споразума.
„Не видимо их. Али настављамо, наравно, консултације са представницима УН о оба дела пакета споразума који су потписани у јулу прошле године“, објаснио је Вершињин.
Према његовим речима, постојећа нарушавања у спровођењу прехрамбеног споразума још увек нису отклоњене.
Услове које је Кијев поставио за покретање рада цевовода за амонијак Тољати-Одеса довело је ситуацију до ћорсокака, додао је Вершињин.
„Нажалост, услове поставља Кијев, говорили смо о томе неколико пута. И више пута смо говорили да је амонијак укључен у споразуме који су потписани у Истанбулу, што подразумева да се извози и продаје као обострано користан подухват. Условљавање тога, као што то чини Кијев, различитим захтевима, нажалост, веома је лоше и већ је довело и доводи ситуацију у ћорсокак“, истакао је Вершињин.
УН су раније саопштиле да је Русија увела ограничења на регистрацију бродова који плове у украјинску луку Јужни док се не настави извоз руског амонијака.
Вершињин је додао и да ће консултације Русије и УН о прехрамбеном споразуму бити одржане у Женеви 9. јуна.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023.
Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистирала да се продужи за 120 дана.
Састанак на високом нивоу о прехрамбеном споразуму одржан је у Истанбулу у четвоространом формату 10. и 11. маја. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је 17. маја да је прехрамбени споразум продужен за још два месеца.
Празан Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
РУСИЈА
Лавров: Наредна два месеца кључна за прехрамбени споразум; Ево шта су захтеви Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала