- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани

© AP Photo / Ukrainian Presidential Office via APВода пролази кроз разрушену брану Каховске хидроелектране
Вода пролази кроз разрушену брану Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Украјина је извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, председник Русије Владимир Путин добија извештаје о ситуацији, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Председник добија извештаје из Министарства одбране и других служби о томе шта се дешава око Каховске хидроелектране. Овде већ сада можемо недвосмислено да кажемо да је реч о намерној диверзији украјинске стране“, рекао је Песков.
Према његовим речима, ова диверзија је повезана са неуспехом током офанзиве украјинских снага.
„Судећи по свему, ова диверзија повезана је и са чињеницом да украјинске оружане снаге, након што су пре два дана покренуле велике офанзивне операције, не остварују своје циљеве“, рекао је он новинарима.
Портпарол је истакао да Русија одлучно негира оптужбе о подривању хидроелектране.
„Можемо да их (оптужбе) одлучно одбијемо, одлучно одбацимо, званично изјављујемо. Овде се јасно ради о намерној диверзији украјинске стране која је планирана и спроведена по наређењу Кијева, кијевског режима“, нагласио је Песков.
Према његовим речима, кијевски режим треба да сноси пуну одговорност за све последице.
Портпарол је, истовремено, изјавио да је један од циљева дизања у ваздух бране Каховске хидроелектране био покушај да се прекине доток воде на Крим.
„Ниво воде у резервоару пада и, сходно томе, смањује се довод у канал. Драстично је смањен“, рекао је Песков.
Он је, међутим, подсетио да „на Криму постоји опција за обезбеђење воде из резерви локалних резервоара“ и додао да су кораци за стабилно снабдевање Крима водом предузимани још пре него што је Русија добила контролу над Севернокримским каналом.
Горњи део Каховске хидроелектране порушен је у серији гранатирања које су извеле Оружане снаге Украјине. Хидроелектрана наставља да се урушава, вода неконтролисано отиче, а поплављено је неколико насеља и значајан број улица Нове Каховке. Локалне руске власти за напад оптужују Оружане снаге Украјине, док команда украјинске стране тврди да је хидроелектрану дигла у ваздух руска војска. Трећа варијанта је да се брана урушила због старих оштећења. Пробијање бране за сада не представља опасност за Запорошку нуклеарну електрану.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинска војска гађала Каховску хидроелектрану; Шојгу објаснио разлог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала