- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руске снаге спречиле офанзиву Кијева на свим деловима фронта: Украјински губици преко 3.700 војника

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВаздушно-десантне снаге Русије у зони специјалне операције
Ваздушно-десантне снаге Русије у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
У последња три дана Кијев је кренуо у дуго обећавану офанзиву на различитим секторима фронта, концентришући велику количину војне технике и људства, али руске снаге су осујетиле све покушаје противника да нападне, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Покушаји офанзиве су осујећени, противник је заустављен. Руски војници и официри показали су храброст у борбама. Понављам, противник није остварио своје циљеве, претрпео је значајне и неупоредиве губитке“, рекао је министар.
Како је истакао, 4. јуна 23. и 31. механизована бригада Оружаних снага Украјине покушале су да изведу офанзиву у пет праваца.
„Ни у једном од њих противник није постигао успех и претрпео је значајне губитке: 300 војника, 16 тенкова, 26 борбених оклопних возила, 14 војних возила“, прецизирао је Шојгу.
Такође, 5. јуна украјинске снаге су изгубиле преко 1.600 војника, 28 тенкова, укључујући осам тенкова „леопард“ и три тенка AMX-10, 136 јединица друге војне технике.
За три дана борби Оружане снаге Украјине изгубиле су до 3.715 војника, 52 тенка, 207 оклопних возила, 134 војна возила, пет авиона, два хеликоптера.
Приликом одбијања офанзиве украјинске војске погинуо је 71 руски војник, док је 210 рањено.
У борбама против снага кијевског режима истакле су се руске јединице 433. моторизованог пука 127. моторизоване дивизије , 37. и 60. моторизована бригада руске војске.
„Посебно треба истаћи умеће оперативно-тактичке и армијске авијације. Употребили су 50 противтенковских навођених ракета услед чега је уништено пет тенкова и 29 других борбених оклопних возила“, рекао је руски министар одбране.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Салва граната пало на Белгородску област; Зеленски очекује моћни контингент ловаца Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала