- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Салва граната пало на Белгородску област; Зеленски очекује моћни контингент ловаца Ф-16

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 468. Руска група „Исток“ одбила је офанзиву украјинских снага на јужнодоњецком правцу и нанела им значајну штету. Део Каховске хидроелектране порушен је у украјинском гранатирању, сама брана је читава. Бела кућа саопштила да ПВО системи представљају приоритет испорука Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:49 06.06.2023
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Специјална операција у Украјини
Русија у УН: Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим у потпуности одговорни за напад на ХЕ
22:01 06.06.2023
Нова Каховка под водом - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Специјална операција у Украјини
Хиљаде кућа потопљено у Херсонској области, град Аљошки скоро цео под водом
22:00 06.06.2023
Украјинске снаге су вечерас сат времена гранатирале Шебекино у руској Белгородској области из различитих врста наоружања, јавља дописник Спутњика.
Украјинске јединице су гађале централне делове града из вишецевних ракетних бацача (претпоставља се „град“) и минобацача калибра 120 милиметара.
Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков саопштио је раније да су украјинске снаге у протеклом дану испалиле на Шебекино 491 јединицу различите муниције услед чега је једна особа рањена.
19:34 06.06.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да Кијев очекује од појединих земаља Запада да испоруче „моћни“ контингент ловаца Ф-16, али да Украјина тренутно нема неопходну инфраструктуру за њих.
„Инфраструктуру немамо, она се припрема. Међутим, нема смисла ни припремати је уколико немамо договор да ћемо добити те авионе. На последњем састанку у Молдавији сам добио потврду од појединих земаља да ће нам сигурно дати авионе. Чак сам чуо и количину – она је моћна“, рекао је он.
18:52 06.06.2023
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
17:07 06.06.2023
Напад украјинских милитаната на насеље Берховка код Артјомовска успешно је одбијен, а вести да су руске трупе напустиле положај нису тачне, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Насеље Берховка код Артјомовска је потпуно под контролом руских трупа“, наводи се у саопштењу руске војске.
Како се види на објављеном снимку, тренутно у граду нема борби.
16:38 06.06.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Ваздушно-космичке снаге Русије ноћас су извеле групни напад високо прецизним оружјем на један од центара за доношење одлука украјинске војске – назначени објекат је уништен, а циљ напада је постигнут, саопштило је Министарство одбране Русије.
У правцу Купјанска ликвидирано је до 40 украјинских војника, спречено је деловање четири украјинске диверзантске извиђачке групе.
У подручју Артјомовска руске снаге су активним дејствима успешно одбиле четири покушаја офанзиве противника у правцу Клешчејевке и у подручју Берховке. Противнику није дозвољено да заобиђе или пробије руску одбрану.
У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано до 40 украјинских војника, три система „град“ и друга војна техника.
У правцу Артјомовска ликвидирано је преко 260 украјинских војника, пет тенкова, хаубица „цезар“ француске производње и систем М777 америчке производње.
Руски системи ПВО пресрели су крстарећу ракету „сторм шедоу“, противрадарску ракету „харм“, као и 12 пројектила испаљених из система „хајмарс“ и „ураган“. Оборена су и два авиона Су-25 у Херсонској области и ДНР, ловац Су-27 и два хеликоптера Ми-8 украјинске војске.
У подручју Богдановке, Добровоља и Шчербаке уништена су складишта муниције 57. и 72. механизоване бригаде и 108. бригаде територијалне одбране.
16:21 06.06.2023
Положаји руских снага на фронту у запорошком правцу је стабилно, активност противника није толико снажна како се очекивало, изјавио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
„На нашем правцу се ништа озбиљно није десило да бисмо рекли да је противник нешто остварио. Наши положаји су стабилни, одбрана је на нивоу“, нагласио је.
14:38 06.06.2023
Системи ПВО погодили су два циља изнад Белгорода, прецизирају се последице на терену, саопштио је бугернатор области Вјачеслав Гладков.
14:00 06.06.2023
Пораст нивоа воде у Дњепру због разарања Каховске хидроелектране неће озбиљно утицати на положаје руских снага дуж контакт линије, изјавио је саветник в.д. шефа ДНР Јан Гагин за „Први канал“.
„Све испод Каховске хидроелектране је борбена контакт линија, она иде дуж реке. Сада су све ове територије поплављене: поплављене су и у делу који су окупирали украјинске трупе и у делу где су стациониране наше трупе. То неће озбиљно утицати на наше војнике, неће утицати на главне положаје и линије одбране на нашој обали“, објаснио је Гагин.
13:13 06.06.2023
Јединице групе „Дњепар“ извеле су нападе на места размештања украјинских трупа у Херсонској области. Уништене су самоходне хаубице 2С3 „акација“, два минобацача одреда, а у каховском правцу два ракетна бацача „град“ и минобацачки одреди, изјавио је Спутњику извор упознат са ситуацијом.
У острвској зони Херсонске области уништен је положај једне од јединица украјинских снага. Убијено је 11 украјинских војника, а осам је рањено, док је уништен један дрон „фурија“.
12:24 06.06.2023
Столтенберг: Активираћемо помоћ Украјини
Војни блок ће на самиту у Виљнусу активирати помоћ Украјини, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на самиту „Букурештанске деветке“ у Братислави.
„Одлука коју ћемо донети на самиту у Виљнусу ће бити значајна. Појачаћемо помоћ Украјини пакетом који ће јој омогућити да своје снаге пребаци на НАТО стандарде и приближи Украјину алијанси“, рекао је он.
10:42 06.06.2023
У Харковској, Сумској и Кијевској области Украјини и на територији Херсонске области и ДНР под контролом Кијева оштећене су електричне мреже, саопштила је украјинска енергетска компанија „Укренерго“.
Екипе обласних енергетских компанија поправљају мреже где год безбедносна ситуација дозвољава. Нема нових оштећења у главним мрежама, додаје се у саопштењу на Телеграму.
09:52 06.06.2023
Јединице групе снага „Југ“ спречиле су покушај ротације војника на предњим положајима 81. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине код насеља Белогоровка и 54. механизоване бригаде код Золотаревке, саопштио је начелник прес центра групе „Југ“ Вадим Астафјев.
Он је додао да су украјинске снаге претрпеле значајне губитке у људству и војној техници због неуспелог покушаја борбеног извиђања у области ​насеља Јаковљевка у Доњецкој Народној Републици.
Такође је самоходна хаубица 2С19 „мста С“ уништила командни пункт батаљона 79. одвојене ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у близини насеља Парасковијевка.
09:45 06.06.2023
Украјинске трупе намерно су уништиле немачки тенк „леопард“ који је погођен на северу ДНР како га руска војска не би добила као трофеј, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
„На северу републике, на једној од деоница, пре неких 10 дана дошло је до покушаја пробоја помоћу тенка ‘леопард’. За нас је ова техника важна за проучавање. Шта се десило: док су наши тенкови напредовали да би извукли оштећени ‘леопард’, приближила су се још два украјинска тенка, и уместо да одбијају напад, почели су да уништавају ‘леопард’. Једноставно су га упуцали до непрепознатљивости и вратили се. За њих је главни циљ био да спрече да тенк дође до наших јединица“, испричао је Пушилин у емисији „Соловјов уживо“.
Он је додао и да су украјинске снаге у протекла два дана предузеле озбиљне покушаје да изврше контранапад на граници ДНР и Запорошке области, масовно користећи страну технику.
Према његовим речима, та два дана на фронту била су веома тешка.
„Најусијанија тачка сада је угљедарски правац, тачније, спој између ДНР и Запорошке области. Покушаји су били прилично озбиљни и са повлачењем резерви из, да кажемо, не најближе тачке. Зато нисмо забележили у првом приближавању толики број технике који је у ствари био укључен“, објаснио је Пушилин.
Он је додао да су украјинске снаге имале велике губитке у људству и техници.
„Карактеристично је да је коришћена техника која је наставила да се испоручује, али није коришћена тако масовно и у тој количини у различитим деловима. Мислим на ‘леопарда’ и друга оклопна возила“, рекао је Пушилин.
09:27 06.06.2023
Украјина концентрише технику и снаге на десној обали Дњепра, саопштио је саветник генералног директора агенције „Росенергоатом“ Ренат Карча за телевизију „Русија 24“.
„Да парафразирам познату фразу лекара – кажу да је стање стабилно тешко. Дефинисао бих ситуацију као стабилно напету. Бележимо концентрисање и људства и технике на другој страни Дњепра. Да, тамо се види повећавање снага“, рекао је Карча.
Говорећи о потенцијалним претњама за Запорошку нуклеарку он је рекао да је ситуација под контролом и да су „спремни за сва непријатељска дејства“.
„Снаге Руске гарде које чувају физички периметар станице су у стању максималне функционалности“, додао је Карча.
07:32 06.06.2023
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинска војска гађала Каховску хидроелектрану; Шојгу објаснио разлог
Оружане снаге русије су у 2022. године преузеле контролу над станицом. Приликом повлачења из Херсона у јесен 2022. године, руске снаге дигле су у ваздух друмски мост у близини хидроелектране.
Рушење Каховске хидроелектране могло би у теорији да створи претњу за Запорошку нуклеарну електрану, која користи воду за хлађење реактора.
07:27 06.06.2023
Руска војска у је у Запорошкој области прецизним ударима дронова- камиказа уништила технику украјинских снага.
Циљеви оваквих дронова редовно су транспорт Оружаних снага Украјине, као и положаји са непријатељским борцима, објаснили су борци групе „Исток“.
07:25 06.06.2023
Руске снаге убиле су више од 1.500 украјинских војника и уништиле 28 тенкова, укључујући осам немачких „леопарда“ и три француска тенка АМКС-10РЦ на точковима, током одбијања новог напада Оружаних снага Украјине у јужнодоњецком правцу, саопштило је Министарство одбране.
Како се наводи у саопштењу, 5. јуна украјинске снаге наставиле су офанзиву, али су заустављене не остваривши планиране задатке.
Украјинске јединице које су учествовале у нападу „претрпеле су значајну штету“. Осим 28 тенкова, уништено је и 109 борбених оклопних возила.
07:22 06.06.2023
Јединице руске групе „Исток“ зауставиле су још један покушај украјинских снага да пређу у офанзиву на јужнодоњецком правцу, саопштио је начелник прес центра групе Олег Чехов.
„Уз подршку артиљерије и авијације уништено је 13 тенкова, два борбена возила пешадије, шест оклопних возила у рејону Привољног и Нескучног, као и један тенк и људство Оружаних снага Украјине у рејону Новодаровке“, рекао је Чехов.
Поред тога, у области Олговског уништена су три тенка, три оклопна возила и пет камионета.
Системи ПВО уништили су украјинске дронове „валкира“, „фурија“ и „лелека“. У запорошком правцу војници су уништили украјинско упориште у области Степовог, станицу за електронско ратовање и људство у рејону Новоданиловке, као и привремене базе у Новоандрејевки и код Шчербакова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала