- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Дужни сте да одговорите...“: Захарова позвала Белу кућу да се изјасни у вези напада на Каховску ХЕ

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Америчке власти обавезне су да одговоре да ли су обавештене како се, заправо, користи америчко оружје на територији Украјине, изјавила је на брифингу портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући напад на Каховску хидроелектрану.
Захарова се обратила координатору за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џону Кирбију и портпаролу Беле куће Карин Жан-Пјер, као и свим људима који су одговорни за односе са јавношћу у Белој кући.

„Да ли сте знали како се користи америчко оружје, оружје које испоручујете Украјини? Да ли сте знали да се њиме врше пробни тестови за извршење терористичких напада против цивилне инфраструктуре у трећим земљама? Ово су питања која постављамо директно у јавности Белој кући и дужни сте да на њих одговорите“, рекла је она.

Она је додала да ће кијевски режим, као и све екстремистичке организације у неком тренутку усмерити своје терористичко биће против својих створитеља.
„Подсетићу да је тако било са свим екстремистичким и терористичким организацијама. У почетку их је Запад хранио на кашичицу, неговао, а затим их је одбијао, а онда се испоставило да је све то радио против себе, јер су у једном тренутку ова чудовишта почела да прождиру своје створитеље“, истакла је она.
Захарова је додала да у случају да међу неким људима, експертима, политичарима који одговарају за безбедност, постоје било какве сумње да кијевски режим неће своје терористичко биће да усмери против својих своритеља, они се онда грдно варају.
Коментарисала је и напад на Каховску хидролектрану и тражила да америчке власти обавезно дају одговор на то што се америчко оружје користи на територији Украјине.
Портпарол је навела да је у светлу напада Кијева на станицу индикативна изјава украјинског генерала Андреја Коваљчука коју је дао у интервјуу издању „Вашингтон пост“ у децембру прошле године.

Коваљчук је том приликом рекао да су Оружане снаге Украјине већ изводиле пробне ураде из америчког система „хајмарс“ на једну од брана, „како би направиле рупу у њој и виделе колико се подиже ниво воде у Дњепру“.

Портпарол је додала да је напад на Каховску ХЕ, наравно, терористички акт.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Хидроелектрана „Каховка“ налази се на реци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије. Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Зашто је потопљена Каховска брана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала