Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епилог посете америчко-европског двојца: Преко ескалације до испуњења Охридског споразума

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Очигледно је да Запад целој причи око КиМ прилази са тачке да је Охридски споразум обавезујући. Потпуно је јасно да Вашингтон Приштину гледа као политички субјект који има легалитет и легитимитет у вршењу власти на КиМ и да се ради на простирању те власти и на Север, каже Зоран Миливојевић након још једне посете представника САД и ЕУ региону.
Дводневна турнеја специјалних изасланика Америке и Европске уније Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака Београду и Приштини завршена је а иако је за повод имала да смири ескалацију сукоба на северу Косова и Метохији и обема странама, а посебно Приштини предочи предлог по коме је треба да се ради на деескалацији тог сукоба, формирању ЗСО и припреми за нове изборе за четири српске општине на северу Косова, епилог посете делује да се свело на примену Охридског споразума у свим његовим сегментима.

Рекао па порекао

Овај закључак произилази из неколико поступака, пре свега америчког изасланика, који је јасно апострофирао став да ће све што ће се убудуће дешавати у правцу решавања косовске кризе одвијати управо кроз поменути Охридски споразум, који Србија, да подсетимо, није потписала.
У супротним, европски пут Србије као и Приштине биће угрожен. Додатна контрадикторност уследила је када је Ескобар рок од два дана за примену поменутог предлога који је предочен Приштини, практично оспорио и оправдао речима да није у питању рок Приштини већ да Бела кућа од њега очекује да у петак да најновије информације о томе шта се дешава на овим просторима.
Све ово за дипломату и бившег амбасадора др Зорана Миливојевића је - јасан показатељ намере Америке.
„Сада је потпуно јасно да Вашингтон приштинску страну гледа као политички субјекат који има легалитет и легитимитет у вршењу власти на Косову и Метохији, односно, да се ради на простирању те власти и на север Косова. Дакле, на простор где Срби имају већину, и где ће преко неких нових избора и деескалације обезбедити пуно функционисање политичког система на Косову и Метохији на челу са властима у Приштини,“ каже Миливојевић.

Охридски споразум преко ескалације

Миливојевић овоме додаје да је очигледно да Запад целој овој причи прилази са тачке да је Охридски споразум на снази и да има обавезујући снагу.
„При чему се цела ствар посматра у контексту евроинтеграција и онога што би требало да буде резултат и профит и Београда, и Приштине. Међутим, потпуно је јасно да они обе стране третирају равноправно. Косово је по њима неко ко је самостални субјект са свим правима и обавезама и који иде у том правцу, односно, онога што би за по Западу значило - ка ЕУ и приступу НАТО пакту,“ истиче наш саговорник.
На тој позицији, напомиње Миливојевић, и граде и своју стратегију и решавање питања Косова и Метохије убудуће и то је сада потпуно јасно.
„Према томе, они мере и једну и другу страну у односу на обавезе према евроинтеграцијама али и као могућност шта би могли да добију а шта да буду последице ако се не би испуњавале обавезе из Охридског споразума. У том смислу се релативизира и питање ЗСО и третира се као обавеза Приштине у контексту косовских евроинтеграција, а не као обавеза која је у функцији онога што је раније договорено на релацији нормализације односа Београд –Приштина, односно решавања питања Косова и Метохије у контексту Резолуције 12 44,“ објашњава Миливојевић.
По речима нашег саговорника, види се да је кључно инсистирање на деескалацији, али на начин који одговара концепту реализације Охридског споразума.

Покушај релативизације ЗСО

„Реч је о томе да се отклоне све оне сметње и сви они елементи који су и довели до ескалације, а то је да се склони полиција, да се брзим изборима обезбеди кредибилитет функционисања политичког система на северу КиМ, и да у том смислу Срби учествују на изборима без претходних услова. Када то кажем то значи управо оно релативизовање ЗСО, дакле без инсистирања на ЗСО као нечему што би требало да буде платформа и у процесу имплементације и основ за учешће Срба у косовским институцијама. Јер није исто да ли Срби на изборе иду без ЗСО и тиме дају легалитет и легитимитет Приштине“, упозорава Миливојевић.
Видимо, закључује Миливојевић да је интенција да западни центри моћи, Вашингтон и Брисел, спроведу ону стратегију која подразумева примену Охридског споразума у оних десет тачака уз имплеметациони анекс који води у равноправан третман две стране.
Ескобар је изјавио да је у разговору са српским председником Александром Вучићем јасно назначио да окретање леђа споразуму значи окретање леђа Европи, уз све последице у смислу неуспеха даљих интеграција и ближе сарадње са Европом, што је, како је истакао, озбиљна последица сама по себи.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СРБИЈА
Ескобар демантовао да је Куртију дао рок за испуњење захтева
Изасланик ЕУ Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СРБИЈА
Лајчак: Хитно пронаћи политичко решење, ценимо спремност Вучића да томе допринесе
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СРБИЈА
Курти: Нисам добио никакав ултиматум, понудио сам сигуран излаз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала