- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Познати амерички водитељ оптужио Украјину као одговорну за напад на Каховску ХЕ /видео/

© AFP 2023 / Sergiy DollarЧастично затопленный район после обстрела Каховской ГЭС
Частично затопленный район после обстрела Каховской ГЭС  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Сваки поштен човек након проучавања доказа закључиће да је управо Украјина одговорна за рушење дела Каховске хидроелектране, изјавио је некадашњи водитељ америчке телевизије „Фокс Њуз“ Такер Карлсон.

Када чињенице изађу на видело, много је мање мистерије о томе шта се могло догодити са браном. Сваки поштен човек ће доћи до закључка да су је, највероватније, дигли у ваздух Украјинци“, рекао је Карлсон током прве епизоде његове нове емисије Такер на Твитеру, објављене на истоименој мрежи.

Према његовом мишљењу, уништење ХЕ може бити непогодно по Украјину, мада у већој мери иде на штету Русији“.
Карлсон је такође истакао да је Кијев и раније ковао планове за дизање у ваздух ове хидроелектране.
Саветник шефа кабинета украјинског лидера Владимира Зеленског Михаил Подољак критиковао је власника Твитера Илона Маска због Карлсонове емисије у којој је бивши водитељ оптужио Украјину да је одговорна за напад на ХЕ.
Маск је поделио снимак емисије на својој страници на Твитеру, нагласивши да ће бити добро да на платформи постоје емисије свих страна политичког спектра“.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Хидроелектрана „Каховка“ налази се на реци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије. Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова: Ситуација са Каховском ХЕ већ уписана у историјски контекст; Лондон: Следи истрага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала