- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Ситуација са Каховском ХЕ већ уписана у историјски контекст; Лондон: Следи истрага

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Ситуација са рушењем Каховске хидроелектране треба да постане предмет студија и истрага широм света, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Оно што се јуче догодило на Каховској ХЕ свакако више није тема дана ни тема недеље, већ је уписано у историјски контекст. То заиста треба да постане предмет студија, истрага и анализа широм света“, рекла је она.

Захарова је истакла да је реакција Запада 100 одсто предвидива у свим сличним ситуацијама.
„То је бескрајна жеља да се Русија оптужи за све што се дешава, независно од тога да ли се нешто стварно догодило или је измишљено“, оценила је портпарол.
Она је закључила да је информативна кампања у којој се Москва окривљује за терористички акт на Каховској ХЕ постала део информационог рата Запада против Русије, чији је циљ повећање финансирања Кијева.

Велика Британија: Обавештајне службе ће спровести анализу догађаја

Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је да ће британске војне и обавештајне службе анализирати ситуацију око рушења Каховске ХЕ.
Он је поручио да је у овом тренутку прерано да се говори о умешаности било које стране у оно што се догодило.
„Али, оно што могу да кажем је да ако је ово било планирано, то ће представљати највећи напад на цивилну инфраструктуру у Украјини од почетка рата“, нагласио је Сунак, а пренела ТВ „Скај Њуз“.
Претходно, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, као и да председник Русије Владимир Путин добија извештаје о ситуацији.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности изјавио је да Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим су у потпуности одговорни за трагедију око рушења Каховске хидроелектране.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Нова Каховка под водом - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Специјална операција у Украјини
У Новој Каховки опада ниво воде, седам особа се води као нестало /фото/
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Зашто је потопљена Каховска брана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала