- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: УН су игнорисале упозорење на опасност од напада на Каховску ХЕ

© AFP 2023 / Sergiy DollarЧастично затопленный район после обстрела Каховской ГЭС
Частично затопленный район после обстрела Каховской ГЭС  - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Русија је упозоравала Уједињене нације на опасност од напада Оружаних снага Украјине на Каховску хидроелектрану, али сигнали Москве су били игнорисани, изјавио је заменик представника при одељењу Светске организације у Женеви Андреј Белоусов.
Он је подсетио да је, у вези са ситуацијом око Каховске ХЕ 21. октобра 2022. године, стално представништво Русије у Њујорку упутило писмо у ком се изражавала озбиљна забринутост поводом гранатирања украјинских снага хидроелектране, као и у вези са могућим катастрофалним последицама оваквих варварских акција.
Писмо је садржало апел руководству УН да предузме мере како би се зауставиле те монструозне провокације кијевског режима. Нажалост, тврди Белоусов, није било одговарајуће реакције на то обраћање.

„Пребацивањем одговорности за рушење Каховске ХЕ на руску страну Кијев покушава да се оправда и представи као жртва“, истакао је дипломата.

Према његовим речима, индиректна потврда умешаности Украјине у догађај постала је ужурбаност којом су власти земље за све оптужиле Москву, као и сличне изјаве западних савезника кијевског режима.
„Ово упућује да је пропагандна пропраћеност диверзије припремана унапред. Сам терористички акт извршен је уз прећутну сагласност западних покровитеља украјинских власти“, нагласио је диполомата.
Белоусов је додао да је рушење Каховске ХЕ причинило огромну штету Херсонској области, претворило се у хуманитарну катастрофу за неколико десетина хиљада грађана Русије, угрозило водоснабдевање Крима и претило последицама по пољопривреду и екологију подручја.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Специјална операција у Украјини
„Дужни сте да одговорите...“: Захарова позвала Белу кућу да се изјасни у вези напада на Каховску ХЕ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала