- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Ово је мрачан дан за Америку“: Покушај спречавања Трампове кандидатуре – на трагу Клинтона и Обаме

© AP Photo / Corey SipkinДоналд Трамп на путу у кривични суд на Менхетну
Доналд Трамп на путу у кривични суд на Менхетну - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Подизање оптужнице против Доналда Трампа наставак је политике демократа који су потпуно потпали под утицај Клинтонових и Обаме, с намером да спрече бившег америчког председника да се кандидује на изборима идуће године, сматра Бранко Павловић.
Против Доналда Трампа подигнута је оптужница због незаконитог поступања према поверљивим документима које је задржао након одласка из Беле куће у јануару 2021. Ово је прва федерална оптужница у историји САД против неког од бивших америчких председника.

Оптужница против Трампа: „Мрачан дан за Америку“

Вест о подизању оптужнице објавио је Трамп, називајући је политички мотивисаном.
„Ово је мрачан дан за САД“, навео је Трамп, додајући да никада није ни помислио да би тако нешто могло да се догоди бившем америчком председнику. Трамп је додао да је позван да се у уторак појави пред федералним судом у Мајамију.
„Ја сам невин човек“, поручио је Трамп.
Према објављеним документима савезног суда, Трамп се суочава са 37 тачака оптужнице, укључујући оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је напустио Белу кућу 2021. године.

На линији Клинтонових и Обаме – покушај да се спречи Трампова кандидатура

Подизање оптужнице против Трампа је једна праволинијска политика демократа који су потпуно потпали под утицај Клинтонових и Обаме без резервне варијанте, што ће довести до коначне поделе целог друштва у САД, каже за Спутњик адвокат Бранко Павловић, добар познавалац америчких прилика.
„Њихова амбиција је не само да имају нелегалне председничке изборе у ужем смислу, него да буквално пробају да на неки начин спрече Трампа да буде кандидат. У реалном, политичком смислу то неће имати утицаја у мери да може да га елиминише као кандидата, али говори о томе да политички систем у Америци не може да прихвати било какву вољу грађана која не би потврдила њихову неограничену власт. За њих је демократија само ако се потврди њихова неограничена власт, а ако се не потврди – то је фашизам, тако да је оптужница против Трампа на том правцу.“
Павловић сматра да није реално да се на тај начин спречи Трамп да се кандидује, јер оптужница против њега „не садржи ништа“. Осим тога „несрећа је да је оптужница подигнута пред судом на Менхетну“ јер да се нашла пред великом већином других судова у САД, она никад не би била подигнута.
То је први и основни разлог зашто демократе не могу ићи тако далеко, а у другом смислу, пре пресуђивања не може се изрећи мера којом би се било коме нека политичка права забранила, па и право Трампа да се кандидује, сматра Павловић.

Судски прогон – раст Трамповог рејтинга

Од почетка процеса, резултат у бирачком телу републиканаца је био тај да је Рон Десантис који је био или једнак са Трампом, или у благом водству, нагло пао и почео да губи у истраживањима јавног мњења и заостаје за Трампом тридесетак поена, подсећа Павловић.
„Дакле, дошло је до драматичног пораста подршке Трампу и до великог пада подршке Десантису, тако да ово како демократе раде, то само може ићи даље у том правцу и не видим да може имати неки други исход. Чак ће, мислим и Десантис и сви други који су најавили кандидовање или већ у јавности говоре да ће бити кандидати, морати да осуде оптужницу против Трампа. Неће моћи унутар републиканаца нико да одигра на ту карту – Трамп је криминалац“.
Међутим, судски прогон, према Павловићу, Трампу неће ни повећати ни смањити шансе на председничким изборима идуће године.
„То је само завршетак заокруживања потпуне поларизације америчког друштва на политичкој сцени и лично мислим да Трампу веома користи у добијању кандидатуре у име републиканаца. Али на самим изборима то му неће ништа ни помоћи ни одмоћи, потпуно друге теме ће определити људе. Унутрашње теме, теме унутрашње политике“, закључио је Павловић.
Истражитељи су прошле године запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго, на Флориди, од којих је 100 носило ознаку поверљивости. Против Трампа је крајем марта у Њујорку подигнута оптужница у случају наводног заташкавања ванбрачне афере за време кампање за председничке изборе.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
СВЕТ
Подигнута оптужница против Доналда Трампа
Протест испред Трампове куле у Њујорку уочи почетка суђења. - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СВЕТ
Ако Трампа зауставе — Америку чека несагледив хаос
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала